Vuosaaressa tapahtuneista väkivaltarikoksista vankeustuomioita

Helsingin käräjäoikeus antoi kesällä 2024 tuomionsa kahdesta toisiinsa liittymättömästä väkivaltarikoksesta, jotka tapahtuivat Vuosaaressa.

Pieleen menneestä huumekaupasta tappotuomio

Vuosaaren Ulappasaarentieltä löytyi keskellä päivää ruumis 27.2.2024. Paikalta löytyi puukotettuna 37-vuotias mies. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 40-vuotiaan miehen 28.6. hätävarjelun liioitteluna tehdystä taposta ja törkeästä huumausainerikoksesta 7 vuoden ja 4 kuukauden vankeuteen. Lisäksi tuomittu määrättiin korvaamaan erilaisia kärsimys- ja elatuskorvauksia uhrin puolisolle sekä lapselle.

Oikeuden mukaan huumeita kaupannut mies ja uhrin ystävä olivat solmineet tapaavansa kaksin huumekauppojen merkeissä. Tapaamispaikalla huumediileriä vastassa olikin kasvonsa peittäneet kaksi miestä, joista toinen kävi tekijän kimppuun tarkoituksenaan viedä häneltä omaisuutta. Oikeuden mukaan tuomittu mies löi tai pisti kamppailutilanteessa teräaseella kimppuunsa käynyttä 37-vuotiasta rintaan.

Tuomitun ryöstämistä yrittänyt mies lyyhistyi puukotuksen jälkeen maahan, ja häntä puukottanut henkilö pyysi tapahtumapaikan lähellä olleita sivullisia soittamaan ambulanssin. Myös uhrin ystävä kertoi oikeudessa, että uhri oli suunnitellut huumeita kaupanneen miehen ryöstämistä.

Poliisi epäili tapahtumien jälkeen aluksi sekä uhrin ystävää että huumekauppiasta henkirikoksesta. Poliisi sai puukottajan noin viikko puukotuksen jälkeen kiinni. Tekijä myönsi perusmuotoisen huumausainerikoksen mutta kiisti muut syytteet.

Tuomio ei ole lainvoimainen, ja siitä uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tuttavaansa reiteen ampuneelle vankeutta

Vuonna 1995 syntynyt mies tuomittiin heinäkuussa Helsingin käräjäoikeudessa törkeästä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta 2 vuoden ja 8 kuukauden vankeuteen. Rikokset tapahtuivat 28.3.2024 Vuosaaren Haapasaarentiellä sijaitsevassa yksityisasunnossa kesken useamman henkilön illanvieton.

Tuomittu ampui toista miestä lähietäisyydeltä reiteen uhrin kotona. Ampuja myönsi olleensa tuttavansa kotona paikalla ja tuoneensa sinne huumeita, mutta hän kiisti ampuneensa ketään.

Syyttäjä vaati, että tekijä tuomittaisiin tapon yrityksestä. Tekijä oli rikosten tekoaikaan ehdonalaisessa vapaudessa törkeän ryöstön takia, ja nyt tuomittuun rangaistukseen sisältyy aiemman tuomion jäännösosa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Käräjäoikeuden tuomiosta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.