Vuosaaren satamasta Ukrainaan lähtevät suojakontit menevät tarpeeseen

Kesäkuun 2024 lopussa Vuosaaren satamasta lähti kaksi lahjoituskonttia, seuraavat kuusi lähtevät Ukrainaan syksyn aikana.

Kesäkuun 2024 lopussa Vuosaaren satamasta lähti kaksi lahjoituskonttia, seuraavat kuusi lähtevät Ukrainaan syksyn aikana.

Sisäministeri Mari Rantanen vieraili Vuosaaren satamassa 26.6. katsastamassa Ukrainaan lähteneitä pelastushenkilöstölle tarkoitettuja liikuteltavia suojakontteja. LähiTapiola antoi rahalahjoituksen SPEKille (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö), joka puolestaan osti kontit Nokian metallirakenteelta. Sisäministeriö vastasi konttien lahjoittamisesta ja toimittamisesta Ukrainaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta. Jämerät kontit vastaanotti Ukrainassa State Emergency Service of Ukraine (SESU).

– Ukrainalaisten selviytymisen kannalta on kriittistä, että he saavat apua. Pelastustoimen tukeminen on tärkeä ja konkreettinen keino siviiliväestön kärsimyksen lievittämiseksi Ukrainassa. Pelastustoimi on kriiseissä ja sodassa kriittisessä asemassa, kuten lehtikuvista jatkuvasti huomaamme, totesi SPEKin toimitusjohtaja Marko Hasari.

Kontteja hengenvaarallisiin olosuhteisiin

Ukrainan pelastustoimi työskentelee haastavissa olosuhteissa ja jopa Venäjän suorien iskujen kohteena, joten majoitusta ja suojaa tarjoavilla, hätätapauksessa vaikkapa traktorilla liikuteltavilla konteilla on tarvetta pelastustyössä. SPEK:in mukaan Ukrainassa on kuollut yli 90 ja haavoittunut yli 350 pelastajaa Venäjän hyökkäyssodan aikana. Vuoden 2022 jälkeen Ukrainassa on tuhoutunut yli 400 paloasemaa.

– Suuret kiitokset LähiTapiolalle ja SPEKille tämän projektin mahdollistamisesta. Kiitokset myös Huoltovarmuuskeskukselle, jonka tukeen sisäministeriö on nojannut logistiikan järjestelyissä niin tässä kuin valtaosassa muissakin siviilipuolen materiaaliavun lähetyksissä Ukrainaan, sisäministeriön pelastusosaston asiantuntija Heikki Honkanen kiitti eri toimijoita.

Kesäkuun lopussa Vuosaaresta lähti laivamatkalle kaksi ensimmäistä sirpalesuojattua lahjoituskonttia, kuusi seuraavaa lähtevät sotatoimialueelle tulevan syksyn aikana. Nokian metallirakenne valmistaa noin 8,8 tonnia painavat kontit käsityönä, ja niiden verollinen hinta on noin 100 000 euroa.

Yhteistyössä on voimaa

Yhdessä kontissa on makuupaikat kahdeksalle henkilölle.

Yhdessä kontissa on makuupaikat kahdeksalle henkilölle.

Heikki Honkanen sanoi pitävänsä konttilahjoitusta hienona esimerkkinä siitä, mitä yhteiskunnan eri toimijoiden, kuten viranomaisten, yritysten, järjestöjen tai kuntien välisellä yhteistyöllä voidaan saada aikaan.

– Sisäministeriö koordinoi siviilipuolen materiaaliavun antamista Ukrainalle ja on jatkossakin avoin yhteistyölle eri toimijoiden kanssa. Ukrainaan on toimitettu reilun kahden vuoden aikana noin 350 rekkalastillista siviilipuolen materiaaliapua, jota ovat lahjoittaneet niin julkisen, yksityisen kuin kolmannenkin sektorin toimijat. Ukrainan tukeminen on yhteinen asiamme, sisäministeriön pelastusosaston asiantuntija Heikki Honkanen totesi.

Lahjoituksia EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta

Viime vuonna ulko- ja sisäministeriön yhteishankkeen avulla toimitettiin samanlaisia kontteja kymmenen kappaletta, ja niistä on tullut Ukrainasta erinomaista palautetta. Uudet kontit varusteltiin ukrainalaisten palautteen ja toiveiden mukaisesti. Pelastajien väliaikaisina majoitus- ja suojapaikkoina sotaolosuhteissa toimivista konteista löytyvät kustakin esimerkiksi makuupaikat kahdeksalle, ilmastointi, aggregaatti ja leirisuihkuja. Tilojen varustelua on helppo muuttaa käyttötarpeen mukaan.

Myös muut yritykset voivat tehdä lahjoituksia Ukrainaan. EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta Ukraina voi pyytää muilta mailta lahjoituksia, joille on maassa suuri tarve. Sisäministeriö koordinoi pelastuspalvelumekanismin toimintaa Suomessa.

Kesäkuun 2024 lopussa Vuosaaren satamasta lähti kaksi lahjoituskonttia, seuraavat kuusi lähtevät Ukrainaan syksyn aikana.

Teksti: Antti Honkanen
Kuvat: Heikki Honkanen