
Iryna Serebriakova. Kuva: Iryna Serebriakova
Iryna Serebriakovan, 36, dokumentaariset näytelmät ovat kovassa nosteessa pitkin Eurooppaa. Miehet päivänvalossa -näytelmää on esitetty Saksassa, Ruotsissa, Espanjassa ja Puolassa. Nyt Vuosaaressa toimiva Helsinki 98 -teatteriryhmä valmistaa näytelmän vanhan lukion sisäpihalle.
Yhteiskunnan takapakki
Iryna kertoo kutoneensa Miehet päivänvalossa -näytelmän eri ikäisten ukrainalaisten miesten tunnoista, joita miehet ovat hänelle kertoneet ”istuessamme 18 tuntia kylki kyljessä tärisevässä junassa.”
Näytelmä tuo esiin asioita, joita ei saa Ukrainassa nyt sanoa. Iryna valottaa taustaa.
– Neuvostoaikana miehen malli oli vahvan miehen malli. ”Pojat eivät itke”. Mutta me kasvoimme yhteiskuntaan, jossa sukupuolten roolimallit olivat vapautumassa.
Iryna kertoo sukupolvensa kasvaneen ympäristöön, jossa ihminen saa tuntea niitä tunteita, mitä tuntee. Kaikkien henkilökohtaisia rajoja tulee kunnioittaa. Väkivalta ei ole ratkaisu.
– Mutta sota pysäytti tämän kehityksen, Iryna huokaa.
– Sota luo ilmapiirin, jossa väkivalta ja hierarkia ovat taas normaalia.
Hän lisää, ettei tämä ole helppo asia miehillekään.
– Näytelmäni kertoo tilanteesta, jossa Ukrainan yhteiskunta nyt on.
Asevelvollisuusikä Ukrainassa on 25 vuotta. Mutta myös 18–25-vuotiailla miehillä on maastapoistumiskielto. Sodan vuoksi kotimaa on nuorille miehille myös vankila. Miesten vuoksi myös moni perhe – äidit, tyttöystävät, vaimot ja lapset – jäävät Ukrainaan, vaikka haluaisivat paeta turvaan.
Totuuden torvi

Miehet päivänvalossa -näytelmä esitetään Vuosaaren tilajakamon (Vuosaarentie 7) sisäpihalla 27.4.–24.5.2025.
Iryna kertoo, että maa on henkisesti jakautunut. Toiset haluavat sotia, toiset eivät.
Kuten kaikkialla, yhteiskunnan jakautuneisuus tulojen mukaan on ongelma. Iryna sanoo, että Ukrainan sisällä sotaa sanotaan ”köyhien sodaksi”, sillä kuten Venäjällä, rintamalle lähetetään köyhimmistä lähtökohdista tulevat miehet.
– Jos on rahaa, voi välttää mobilisaation.
Hän haluaa näytelmänsä kautta näyttää tosiasioita.
– En voi valehdella ja sanoa, että rentoutukaa, maailma, Ukraina voittaa. Totuus on, että menetämme tällä hetkellä koko ajan ihmisiä. Tulemme menettämään lisää ihmisiä ja lisäksi maa-alueita. Mutta vielä oleellisempaa on se, mitä sota tekee ihmisten mielille. Ja yhteiskunnalle, Iryna sanoo.
Irynan ratkaisu
Iryna itse pysytteli sodan alettua ensin kotimaassaan. Sitten hän pakeni; palasi; pakeni; palasi. Lopulta hän antoi kotinsa avaimet naapurille, sanoen, että sinne voi mennä asumaan se, joka tarvitsee. Irynan koti on majoittanut jo kymmeniä ihmisiä.
– Tunnen surua ja syyllisyyttäkin, etten ole siellä. Mutta ihmisen pitää saada tuntea mitä tuntee ja tehdä työtään.
Seuraavaan näytelmäänsä Iryna on ottanut lähtökohdakseen Ukrainan rikkaan kielen.
– En halua että ihmisten mielikuvissa Ukraina on vain sota tai Tšernobyl. Meillä on rikas kulttuuri ja kieli.
Teksti: Miira Sippola
Miehet päivänvalossa -näytelmä Vuosaaren tilajakamon (Vuosaarentie 7) sisäpihalla 27.4.–24.5.2025. Lisätiedot ja liput: fienta.com/fi/s/miehet-paivanvalossa