Ilmastonmuutos vai kasvihuoneilmiö

Ilmasto on tietysti muuttunut maapallon historiassa miljoonien vuosien aikana jo moneen kertaan. Ei ole kuin 10 000 vuotta, joka on mitätön aika pallomme historiassa, sitten kuin päämme päällä oli 200 metriä paksu jäätikkö. Jääkausi. 5 000 vuotta sitten puolestaan oli lämpökausi, ja tammet kasvoivat Oulun korkeudella sekä valkopyökit Ahvenanmaalla. Tiedot on tehty siitepölyanalyysin pohjalta. Eikä silloin käytetty fossiilisia polttoaineita, puunpolttoa ainoastaan. Asukkaat olivat lähinnä luolaihmisiä tai aroilla asuvia paimentolaisia. Kivikautisia alkuasukkaita.

Maapallon geologinen kehitys jatkuu vielä tuhansia ellei miljoonia vuosia. Tulivuorien voimakkaat purkaukset pimentävät ilmakehän auringon valon läpipääsemättömäksi. Merivirrat muuttavat reittejään, ja mantereet erkanevat toisistaan tai törmäävät toisiinsa muodostaen valtavia vuoristoja. Ihminen ei ole voinut vaikuttaa siihen millään tavalla.

Kun olin kymmenvuotias, ennustettiin pienen jääkauden olevan tulossa. Olin kauhuissani ja ajattelin, että tähänkö tämä mökkeily päättyy, enkä pääse enää koskaan onkimaan pikkukaloja. Kaikki on kovin suhteellista. Turuntiellä on vanhain tavarain myymälä nimeltä Kasvihuoneilmiö, en vain tiedä, mistä se on saanut nimensä.

Maapallo ei kierrä samassa kulmassa aurinkoa, joten lämpötilat vaihtelevat hiukan myös pitkällä aikavälillä. Miljoonaa vuotta minun on aivan mahdoton mieltää, aivan samoin kuin miljoonaa euroakin. Ihmistä helposti syyllistetään milloin mistäkin, lajit ovat sopeutuneet tai kuolleet sukupuuttoon jo tuhansia kertoja. Siperian pohjoisosista löydetyt mammutin jäänteet kertovat  jotain muutosta tapahtuneen äkisti, jolloin eläimillä ja kasveillakaan ei ollut aikaa sopeutua muuttuneeseen ympäristöön.

Tietysti on hyvä, jos emme kiihdyttäisi liiaksi ”normaalia” ilmastonmuutosta fossiilisilla polttoaineilla. Sörnäisten rannan kivihiilivuorta on päivitelty jo vuosikymmeniä, mutta siellä se ”kököttää” edelleen. Vuosaaressa maakaasuvoimala tupruttaa savujaan ilmaan puhtaammin. Liikenteen päästörajoitustavoitteet tulevat olemaan tosi kireitä. Autoliittokin on ajamassa liikennepäästöjen rajoittamista, mutta liitolla taitaa olla oma lehmä ojassa.

Kauhukuvat ovat trendien kaltaisia. Välillä jokin asia puhutaan medioissa aivan puhki ja sitten siirrytään toiseen. Ympäristöihmisenä näistä asioista olen kuullut 70-luvulta alkaen ja keskustelu jatkuu. Hyvä niin.

Markku Piipponen