Vuosaaren keskustan suunnitelmiakin esiteltiin idän kaavatilaisuudessa

Kaavakeskustelua.

Uutta Itä-Helsinkiä -tapahtumassa Itäkeskuksen Stoassa 15.3. esiteltiin alueen ajankohtaisia asemakaavoja ja hankkeita. Auditoriossa järjestettyjen lyhyiden esittelyjen jälkeen asukkailla oli mahdollisuus tutustua tarkemmin eri kohteiden suunnitelmiin alueiden kaavoittajien ja suunnittelijoiden opastuksella. Kuvassa etualalla Vuosaaren esittelypiste, jossa karttojen ja pienoismallien äärellä kysymyksiä ja pohdittavaa riitti.

– Helsingin väkiluku kasvaa ennusteiden mukaan 30 vuodessa 650 000:sta asukkaasta jopa 860 000:een, täydennysrakentamista ja tiivistämistä siis tarvitaan, totesi rakentamisesta vastaava Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki Uutta Itä-Helsinkiä -tapahtuman avajaispuheessaan perjantaina 15.3.

Täydennysrakentaminen ja esimerkiksi Meri-Rastilassa lähivuosina toteutettava kaupunkisuudistus ovat keinoja asuntotuotannon lisäämiseen. Samoin asemaseutujen tiivistäminen ja korkea rakentaminen, joiden Sinnemäki uskoi säästävän luontoalueita rakentamiselta.

Kaupunkisuunnitteluviraston Itäisen alueyksikön päällikkö Anri Linden kertoi Itäkeskuksen kehittämiseksi järjestettävästä kansainvälisestä ideakilpailusta, jonka tulokset julkistetaan ensi vuonna. Itäkeskuksesta on tarkoitus tehdä koko Itä-Helsingin toimiva keskus.

Tilaisuudessa esiteltiin myös suunnitteilla olevia pikaraitiotieyhteyksiä, joiden avulla liikkumista eri lähiöiden välillä helpotetaan. Esittelyssä olivat myös monet kävely- ja pyöräilyreitistösuunnitelmat.

JUTTU JATKUU KUVAN JÄLKEEN…

Pienoismalli Vuosaaren keskustasta.

Suuntaa antava pienoismalli Vuosaaren tulevasta keskustasta. Alueesta tulee todella tiivis ja tehokkaasti rakennettu keskittymä. Toivottavasti tehokas ja korkea rakentaminen asemien seuduilla säästää luontoalueita rakentamiselta myös Vuosaaressa, kuten Uutta Itä-Helsinkiä -tapahtumassa lupailtiin.

Vuosaaren lähivuosien (10–15 vuotta) tärkeimpiä projekteja ovat metroasemien seutujen tiivistäminen sekä Vartiokylänlahden (Meri-Rastilan länsiranta, Puotilanranta ja ilmeisesti myös Rastilan leirintäalue) rakentamis- ja kehittämissuunnitelmat. Vartiokylänlahden suunnitteluperiaatteet ovat juuri työn alla, ja parhaillaan asiasta voi jättää mielipiteitä netissä osoitteessa app.maptionnaire.com/fi/5467/

Vuosaaren pitkän ajan suunnitelmia ovat esimerkiksi metron jatkaminen satamaan ja raitiotien kehittäminen. Vuosaaressa alkaa huhtikuussa potkulautapilotti, jossa alueelle tulee noin 30 potkulautapistettä. Itään levittäytyvä kaupunkipyöräverkosto ei valitettavasti vieläkään ulotu Vuosaareen. Kovaa keskustelua karttojen äärellä näytti myös herättävän juuri nyt tapetilla oleva suunnitelma Uutelan mökkikylästä.

Teksti ja kuvat: Eero Honkanen