Potkulautapalvelu alkoi Vuosaaressa

Potkulauta-asema.

Potkulauta-asema Vuosaaren metroaseman Ulappasillan puolella. Kuva: HSL

HSL tiedotti perjantaina 17.5., että potkulauta-asemia on nyt asennettu seitsemän kappaletta Vuosaaren metroaseman ympäristöön. Esimerkiksi Vuosaaren metroasemalta ja Vuosaarentien sekä Kallvikintien risteyksestä löytyy potkulauta-asema. Loput 21 asemaa saadaan paikoilleen lähiaikoina. Vuosaareen tulee siis yhteensä 28 asemaa, joissa on yhteensä noin 300 potkulautaa. Potkulaudan saa käyttöönsä mobiilisovelluksella minuuttiveloituksella. HSL ja palvelusta vastaava Samocat Sharing toteuttavat kokeilun yhteistyössä. Kokeilu jatkuu lokakuun loppuun saakka.

– Testaamme Vuosaaressa, miten potkulaudat toimivat joukkoliikennematkan osana ja itsenäisenä kulkutapana. Helsingin keskustasta löytyy muutaman yrityksen asemattomia sähköpotkulautoja. Vuosaaren pilotissa kokeilemme kuitenkin asemallista ratkaisua. Potkulautoja ei jätetä minne sattuu ja ne löytyvät aina samoista paikoista, HSL:n erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen kertoo.

Palvelun ylläpidosta vastaa Samocat Sharing, jonka sovelluksella palvelua käytetään. Potkulaudan saa asemalta käyttöönsä lukemalla sovelluksella vapaan potkulaudan vierestä löytyvän QR-koodin. Sähköiset laudat ovat oransseja, potkittavat laudat keltaisia. Potkulaudan palautus onnistuu ilman sovellusta mille tahansa potkulauta-asemalle. Veloitus tapahtuu maksukortilta, jonka tiedot lisätään sovellukseen rekisteröitymisen yhteydessä.

Asemat ja saatavilla olevat potkulaudat tulevat myös HSL:n Reittioppaaseen.

– Sähköllä huristelu varmaan innostaa monia, mutta suosittelen kokeilemaan myös tavallisia potkulautoja. Potkuttelemalla saa samalla hyötyliikuntaa ja lisää potkua päiväänsä, Jääskeläinen kannustaa.

Kokeilun perusteella päätetään jatkosta

Kokeilun aikana seurataan palvelun käyttöä ja tehdään asiakaskyselyitä. Lähtökohtana on, että jos palvelulle on kysyntää, se voisi jatkaa ja laajentua markkinaehtoisesti ilman HSL:n tukea. HSL maksaa Samocat Sharingille pilotin toteutuksesta ja markkinoi palvelua. Samocat Sharing vastaa palvelun toteutuksesta, ylläpidosta ja asiakaspalvelusta.

Potkulautapilotti on osa HSL:n Idealab-hanketta, jossa kokeillaan uudenlaisia liikkumispalveluita HSL-alueen liikenteessä. Toinen Idealab-hanke on Espooseen sijoittuva kutsuliikennekokeilu, joka käynnistyy syksyllä.

Näin käytät palvelua

1. Lataa

Lataa kännykkääsi Samocatin sovellus ja rekisteröidy potkulautailijaksi.

Tavallisen potkulaudan käyttö maksaa 0,50 euroa ensimmäiseltä viideltä minuutilta, jonka jälkeen veloitus on 0,05 euroa per minuutti.

Sähköisen potkulaudan käyttö maksaa 1 euron ensimmäiseltä viideltä minuutilta, jonka jälkeen veloitus on 0,15 euroa per minuutti.

2. Hae

Tarkista asemat ja vapaat potkulaudat sovelluksella tai Reittioppaasta. Vapaan laudan tunnistat asemalla vihreästä valosta. Irrota lauta lukemalla telineessä oleva QR-koodi. Taita lauta auki ja potkaise matkaan!

3. Aja

Tavallisella potkulaudalla saat potkia jalkakäytävällä. Sähkölaudalla aja aina pyörätiellä tai ajoradalla. Huomioithan toiset liikkujat.

Täyteen ladatulla sähköpotkulaudalla voi kulkea enintään 15 kilometriä. Laudan maksiminopeus on 25 kilometriä tunnissa.

Laudalla saa kulkea vain yksi ihminen kerrallaan.

Voit palauttaa laudan mille tahansa potkulauta-asemalle, joko telinepaikalle tai telineen päähän lukitusvaijerilla, jos asema on täynnä.

Potkulaudan voi varata sovelluksen avulla etukäteen korkeintaan tunniksi. Veloitus käynnistyy 10 minuutin päästä varauksesta. Varauksen voi siis tarvittaessa perua ilman veloitusta, jos se tapahtuu ennen kuin 10 minuuttia on kulunut varauksen tekemisestä.

Lisätietoja kaupunkipotkulaudoista löytyy hsl.fi/potkulaudat