Normandiassa tehtiin myös radiohistoriaa

Kauko Virtanen ja Handie-Talkie-radiopuhelin.

Sodanaikaista Handie-Talkie-radiopuhelinta kokeilee kotipihallaan radiohistorian harrastaja Kauko Virtanen Helsingistä. Kuva: RJ

Liittoutuneitten maihinnousussa Normandiassa 75 vuotta sitten testattiin vaativissa olosuhteissa ensimmäinen kädessä kannettava radiopuhelin, tarkemmin lähetin-vastaanotin-yhdistelmä nimeltään Handie-Talkie (HT), SR-536. HT oli Yhdysvaltojen viestijoukkojen tehokkaassa käytössä mm. Omaha-kaistalla.

HT oli paristokäyttöinen, pienikokoinen ja helposti mukana kuljetettava, antotehoa oli n. 0,36 wattia. Kantama oli maastosta riippuen muutamasta sadasta metristä n. 1,5 kilometriin, merellä tuplasti enemmän. Laite toimi 3,5–6 MHz taajuusalueella. Sillä voitiin toteuttaa simpleksi, eli vuorosuuntaista radioliikennettä.

Handie-Talkiesta on huima hyppäys tämän päivän mobiililaitteisiin, digitaalisiin kännyköihin, matka-, kuva- ja pelipuhelimiin. Handie-Talkie on alun perin Galvin Manufactoring Co:n tavaramerkki, nyk. Motorola Inc:n. Ensimmäiset HT:t valmistuivat 1940.

Sotien jälkeen Suomeen tuotiin Handie-Talkie-radiopuhelimia Yhdysvaltojen armeijan ylijäämänä. Puolustusvoimat ja eri viranomaiset ostivat niitä omiin tarpeisiinsa. Laite oli myös radioamatöörien ja muiden radioharrastajien suosiossa.

Handie-Talkieta voidaan pitää kaikkien kännykkäpuhelimien esiasteena: liikkuvalle ihmiselle oli kehitetty ensimmäinen kannettava ja nopeaan yhteydenpitoon soveltuva radiopuhelin.

Reino Janhunen, OH2HK, SRHS 17, radiohistorian harrastaja