Uutelassa sijaitsi sota-aikaan ilmavalvontatorni

Vuosaaren historiapaikat

Palstalla kerrotaan Vuosaaren historiallisista asioista, paikoista, rakennuksista ja tapahtumista.

Kuvan Uutelassa sijainnut ilmavalvontatorni purettiin jo 1950-luvulla. Kirkkaalla säällä tornista sanottiin näkyneen aina Tallinnaan saakka.

Kuvan Uutelassa sijainnut ilmavalvontatorni purettiin jo 1950-luvulla. Kirkkaalla säällä tornista sanottiin näkyneen aina Tallinnaan saakka.

Varmaankin harvojen tiedossa on, että Uutelassa sijaitsi talvi- ja jatkosodassa ilmavalvontatorni. Se purettiin huonokuntoisena jo 1950-luvulla. Tornissa Neuvostoliiton pommikoneiden liikkeitä tarkkailemassa ja niistä hälytyksiä eteenpäin viestittämässä olivat tuolloin vasta 14–15-vuotiaat lottatytöt. Vuosaari-lehden onnistui haastatella näistä kyseisistä lottatytöistä ainoata vielä elossa olevaa, nyt jo 97-vuotiasta Gretel Liinamäkeä.

Tornista näki jopa Tallinnaan asti

Erilaisia ilmavalvontatorneja sijaitsi ympäri Helsinkiä ja muuta maata. Kuvassa Lahdenpohjan ilmavalvontatorni ja ilmavalvontalot- ta Ellen Kiuru marraskuussa 1942. Kuva: SA-kuva

Erilaisia ilmavalvontatorneja sijaitsi ympäri Helsinkiä ja muuta maata. Kuvassa Lahdenpohjan ilmavalvontatorni ja ilmavalvontalotta Ellen Kiuru marraskuussa 1942. Kuva: SA-kuva

Uutelan ilmavalvontatorni sijaitsi korkealla kalliolla ja sieltä näkyi kirkkaalla säällä aina Tallinnaan saakka. Paikka oli siis oivallinen niin ilmaliikenteen kuin Suomenlahden meriliikenteenkin tarkkailuun.

Ilmavalvontatehtävissä nuoria tyttöjä

– Olin talvisodan aikaan 15-vuotias ja olin juuri koulun lopettanut. Talvisotaa edeltäneenä kesänä olin töissä kaupassa ja talvisodassa toimin vapaehtoisena lottana. Valvontatöitä oli kaksi vuorokautta kerralla ja meitä oli vuorossa kuusi tyttöä. Kaksi tuntia oltiin ylhäällä tornissa ”töissä” ja neljä tuntia oli vapaata. Asuimme samassa rakennuksessa, ilmavalvontalottana toiminut Gretel Liinamäki kertoo.

Tyttöryhmä oli kotoisin Itä-Helsingin Laajasalosta ja heidät tuotiin sekä vietiin Uutelasta Kulosaareen siellä olleen suojeluskunnan toimesta.

– Neuvostoliiton koneista tehtiin nopeasti ilmoitus ja varoitus Helsingin keskustaan, entinen lottatyttö muistelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Helsinkiä pommitettiin esimerkiksi tällaisilla Tupolev SB-3 -pommikoneilla. Kuvan kone oli koulutuskäyttöön muutettu sotasaaliskone. Kuva vuodelta 1944. Kuva: SA-kuva/Finna

Helsinkiä pommitettiin esimerkiksi tällaisilla Tupolev SB-2 -pommikoneilla. Kuvan kone oli koulutuskäyttöön muutettu sotasaaliskone. Kuva vuodelta 1944.  Kuva: SA-kuva/Finna

Muun muassa harhautustulien ja -valojen ansiosta neuvostoliittolaiset kippasivat pommilastejaan Uutelan ja Kallvikin metsiin. Helsingin keskusta säilyikin näin vieläkin pahemmilta pommituksilta taitavasti suunniteltujen harhautusten ansiosta.

Jatkosotaan Liinamäki ei enää lottana osallistunut.

– Menin perheeni kauppaan töihin ja lottatyöt jäivät. Tietojeni mukaan näistä meidän lottatytöistä minä olen ainoa elossa oleva, Gretel Liinamäki kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Joskus ilmatorjunta osui kohteeseensa. Kuvassa alasammuttu Tupolev SB-2 -pommikone Puistolan pellolla 25.6.1941. Kuva: SA-kuva

Joskus ilmatorjunta osui kohteeseensa. Kuvassa alasammuttu Tupolev SB-2 -pommikone Puistolan pellolla 25.6.1941. Kuva: SA-kuva

Laajasalossa aina asuneen Liinamäen molemmat lapset ovat jo kuolleet ja hänen miehensä asuu hoitokodissa.

Pelottavimmat sotamuistot liittyvät Laajasaloon, jossa kolme oman talon ympärillä ollutta naapuritaloa pommitettiin maan tasalle. Liinamäkien talosta hajosivat ihmeellisenä onnenkantamoisena vain ikkunat.

Liian nuori osatakseen pelätä

Tornista on jäljellä vain osia kivijalasta.

Uutelassa sijainneesta tornista on jäljellä vain osia kivijalasta.

Entä tunsiko nuori 15-vuotias tyttö pelkoa Neuvostoliiton koneiden lähestyessä mereltä Helsinkiä?

– Sitä olen monesti ajatellut. Taisin olla vielä niin nuori, etten tajunnut pelätä. Enemmän pelkäsin sotaan lähteneiden veljieni puolesta, erittäin teräväpäinen 97-vuotias Gretel Liinamäki pohtii.

Vuosaaren edustan saari pommituskohteena

Kalliossa oleva rautalenksu kertonee tornin vaijerikiinnityksistä.

Kalliossa oleva rautalenksu kertonee Uutelan tornin vaijerikiinnityksistä.

Toiselta taholta saatu tieto kertoo, että kerran Uutelan rannoilta oli nähty pommikoneiden tyhjentäneen lastiaan Vuosaaren edustalla olevaan Morgongåvan-saareen (Huomenlahja). Saaren siluetti oli ilmeisesti näyttänyt matalalla lentäneistä pommikoneista katsottuna laivalta.

Sama lähde kertoi myös Uutelaan todistettavasti pudonneista pommeista, joista jotkut suutareiksi jääneinä taitavat edelleen olla jossakin syvällä Uutelan turpeessa.

Teksti: Eero Honkanen

(Koska ilmavalvontatorni sijaitsi yksityismailla, emme kerro tarkemmin sen sijaintia.)