Viestitiedustelija tunnisti Operaatio Ciceron päätekijän

Kuvassa Alpo Salmela radioamatööriasemansa äärellä.

Kuvassa Alpo Salmela radioamatööriasemansa äärellä.

Sodanajan radiotiedustelun organisaattori eversti Reino Hallamaa sijoitti omia viestitiedustelijoitaan eri puolille Eurooppaa, lähinnä Suomen suurlähetystöihin. Tällä järjestelyllä pyrittiin laajaan peittoalueeseen ja suureen kattavuuteen  siepattujen sanomien näytemäärissä. Tehtäviin valittiin kouliintuneita ja kielitaitoisia henkilöitä, sillä työ oli vaativaa ja vastuullista. Tiedustelun arkikielessä viestitiedustelijoita kutsuttiin kyynelradisteiksi. Kaukopartioiden käyttämien kyynelradioiden asemesta kalusto oli järeämpää, kuten liikennevastaanottimia, tehdastekoisia lähettimiä yms.

Madridiin sijoitettiin kokenut radioamatööri Uuden Suomen toimittaja Erkki Kairenius, OH2ND, Budapestiin radiosähköttäjä Gustav Söderlund, Berniin radistilotta Ulla Nygren, Berliiniin radistilotta Tuulikki Turja ja Ankaraan radioamatööri Alpo Salmela,OH2NL.

Bernissä toiminta loppui heti alkuunsa, sillä Sveitsin radiotarkkailu oli havainnut Ulla Nygrenin puuhat melko nopeasti. Radiotarkkailun päällikkö kutsui Ulla Nygrenin iltapäiväkahville ja ilmoitti kohteliaasti, että tällainen oma radiotoiminta ei ole suotavaa.

Radioyhteydet etäkuuntelupaikkoihin sujuivat erittäin hyvin. Mikkeliin oli rakennettu erityisen hyvin suuntaavat erikoisantennit niin Madridin kuin Ankaran suuntaan.

Alpo Salmelan sijoituspaikka Ankarassa oli mielenkiintoinen, sillä eri maiden suurlähetystöt sijaitsivat tiiviisti suppealla alueella. Alpo Salmela oli kielimiehiä, hän puhui suomen lisäksi ruotsia, saksaa, ranskaa, englantia, venäjää ja turkkia. Sosiaalisena karjalaispoikana hän tuli hyvin toimeen toisten lähetystöjen henkilökunnan kanssa, Näissä yhteyksissä hän ”merkkasi” Britannian suurlähettilään miespalvelijan, turkkilaissyntyisen Elyesa Baznan, joka sitten myöhemmin nousi julkisuuteen Operaatio Ciceron toteuttajana.

Miespalvelija kuvasi isäntänsä salaisia asiakirjoja ja myi ne sitten hyvästä hinnasta saksalaisille. Legendaarinen Operaatio Cicero oli syntynyt.

Alpo Salmelan, OH2NL (1920–1994) sodanjälkeisistä vaiheista kerrottakoon, että hän suoritti 1951 valtiotieteen kandidaatin tutkinnon ja teki mittavan työuran Valtionarkistossa. Eläkepäivinään arkistoneuvos Salmela viihtyi ”eetterissä” vanhojen ystävien turinatuokioissa.

Teksti: Reino Janhunen, radiohistorian harrastaja Vuosaaresta
Kuva: Perhealbumi