Viipurista uusi Tallinna?

Viipurin pyöreä torni.

Viipurin pyöreä torni.

Vuosaarelainen käväisi linja-autolla katsomassa, miltä vuonna 1293 perustettu Venäjän Viipuri näyttää ja tuntuu elokuussa 2019. Kahden päivän matka yllätti positiivisesti. Noin 80 000 asukkaan Viipurin suosio saattaa hyvinkin kasvaa sähköisen e-viisumin myötä lähiaikoina.

Pieniä putiikkeja on ilmaantunut kaupungille, on esimerkiksi armenialainen puoti, ”Viipurin rinkeli” -kauppa sekä paljon uusia kahviloita ja ravintoloita. Useampia keskustan rakennuksia on entisöity, kaupungin kirkkoja mukaan lukien.

Suomalaisten suosiossa on tavaratalo Karuselli. Hieman kauempana sijaitsee Talikkalan tori, jossa myydään kaikkea vaatetavarasta tomaatteihin. Torilla on azerbaizanilaisia ja karjalaisia myyjiä. Tori on toki pienempi kuin samanlaiset Tallinnassa, mutta hintatasoltaan edullisempi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Entisöityjä rakennuksia Viipurissa.

Entisöityjä rakennuksia Viipurissa.

Historiallinen Elian kirkko sijaitsee mäellä Viipurin asemalta Pietariin päin. Alunperin kirkko valmistui vuonna 1796 ja korjattiin vuonna 1939. Kirkossa ehdittiin korjauksen jälkeen pitää vain yksi jumalanpalvelus ennen talvisodan syttymistä. Tämä jatkosodan alussa palanut kirkko rakennettiin uudelleen vuonna 1997.

Vaikka Viipuri on pienehkö kaupunki, niin siellä toimii hyvin julkinen liikenne. Taksimatkojen hinta on 80–120 ruplaa (pari euroa) ja hinnasta kannattaa sopia etukäteen. Viipurin hostellit ovat vaatimattomia mutta edullisia, kaupungista löytyy kaikentasoista majoitusta.

Helsingistä pääsee Viipuriin erilaisin linja-autovuoroin. Matkalipun hinta vaihtelee noin 15–20 euron tietämissä suuntaansa. Vaikka Helsingistä on vain noin 250 kilometriä matkaa Viipuriin, kannattaa auto- ja bussimatkojen tullimuodollisuuksiin sekä liikenneruuhkiin varata aikaa. Matka suuntaansa kestää arviolta 5–6 tuntia. Junamatka Allegro-junalla Helsingistä Viipuriin kestää 2,5 tuntia. Toistaiseksi matka Suomesta Viipuriin vaatii vielä viisumin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Armenialainen puoti.

Armenialainen puoti.

Viipurin tunnelma on osittain karjalainen, suomalainen sekä venäläinen. Matkailijaa ovat vastassa sekä suomalaiset että venäläiset mainokset, ja palvelu on yhtä hyvää kuin Tallinnassa aikoinaan!

Lisätietoja Viipurista ja sinne matkustamisesta löytyy muun muassa: pienimatkaopas.com/viipuri/ ja VR:n sivuilta: vr.fi/cs/vr/fi/viipuri

Teksti ja kuvat: Lentsu Neuvonen