Pennasen Sakke korjaa pyörät ja hoitaa sielut

Sakari ”Sakke” Pennanen on työuransa aikana nähnyt monenlaista muutosta ja muoti-ilmiötä polkupyörien valikoimissa ja kehityksessä. – Kaikkeen on pitänyt oppia.

Sakari ”Sakke” Pennanen on työuransa aikana nähnyt monenlaista muutosta ja muoti-ilmiötä polkupyörien valikoimissa ja kehityksessä. – Kaikkeen on pitänyt oppia. Kuva: Eero Honkanen

Vuosaaren Pyörähuolto on varmasti usealle vuosaarelaiselle tuttu liike. Moni on sieltä pyöränsä ostanut tai menopelinsä siellä korjauttanut. Tai ainakin Kallvikintietä ohi kulkiessaan Lokitien risteyksessä sijaitsevan liikkeen ikkunamittarista aikaa tai lämpötilaa tarkastanut.

Mies liikkeen takana on Sakari ”Sakke” Pennanen, vuodesta 1965 lähtien Vuosaaressa asunut pitkänlinjan vuosaarelainen.

Virikkeellinen lapsuus ja nuoruus Vuosaaressa

Muutimme Vuosaareen Sipoon ja Herttoniemen kautta. Isä toimi Neitsytsaarentiellä talonmiehenä ja äiti siivoojana Vuosaaren seurakunnassa, Sakke kertaa vaiheitaan.

– Aloitin kouluni Vuosaaressa Heteniityntien kansakoulussa. Opettajana oli Antero Viherkenttä, josta tuli sittemmin tunnettu urheiluselostaja, Sakke muistelee.

Vuosaari oli virikkeellinen kasvuympäristö lapsille ja nuorille.

– Kangaslammen jäälle aurattiin luistinrata ja myöhemmin pyörittiin Heteniityntien kentillä. Lapsuuteen mahtuu myös lennokkikerhoa ja partiota. Kesät vietettiin usein Vartiosaaren edustalla olevassa Tervaluodon leirisaaressa. Vähän vanhempana harrastin vuosia ratsastusta Husön talleilla, Sakke kertoo.

Vuosaaren Pyörähuolto tunnettiin ensin Penttilän Urheiluliikkeenä. Sen myymälä sijaitsi Pohjoisella ostoskeskuksella, lammen rannalla, nykyisen R-kioskin kulmassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Työ vaatii vastapainoksi muutakin tekemistä. Nuorempana Saken mieliharrastus oli ratsastus, vanhemmalla iällä moottoripyöräily, autoilu ja matkailu. Kuva: Sakari Pennanen

Työ vaatii vastapainoksi muutakin tekemistä. Nuorempana Saken mieliharrastus oli ratsastus, vanhemmalla iällä moottoripyöräily, autoilu ja matkailu. Kuva: Sakari Pennanen

Ura alkoi kesätöistä

– Pääsin Penttilään myyjäksi kesätöihin 15-vuotiaana. Liikkeestä sai paljon muutakin kuin polkupyöriä ja urheiluvarusteita. Muun muassa liikkeen leluvalikoimat olivat suuret, ja se olikin Vuosaaren lapsille mieluinen käyntipaikka.

– Ihan ensimmäinen kesätyöpaikkani oli kuitenkin Kangaslammen rannalla sijainnut Gulfin huoltoasema (sittemmin E-Öljyt, Finnoil, Neste, Testos). Siellä toimin bensapoikana, tankkasin autoja ja pesin tuulilaseja, Sakke muistelee.

Yrittäjäksi vuonna 2001

Ennen armeijaa Sakke sai vakituisen työpaikan Penttilän Urheiluliikkeestä. Siitä alkoi Sakari Pennasen varsinainen työ polkupyörien parissa.

– Armeijasta palattuani minulle tarjottiin työtä yrityksen Kontulan liikkeestä. Penttilän Urheiluliike siirtyi Pohjoiselta ostarilta uudelle Eteläiselle ostarille Vuosaarentielle. Vuonna 2001 Penttilät halusivat luopua yrityksestään ja minulle tarjoutui mahdollisuus ostaa yritys. Yrittäjäksi ryhtyminen kyllä kieltämättä pelotti, mutta Pekka Penttilä rohkaisi minua: ”Mitä pelkäät, olet tehnyt koko ikäsi tätä työtä, selviät kyllä”, olivat Pekan rohkaisevat sanat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Vuonna 2001 Sakari Pennanen ryhtyi itsenäiseksi yrittäjäksi Penttilän Urheiluliikkeen siirtyessä hänelle. Kuvassa vasemmalla entinen omistaja Pekka Penttilä vahvistaa kaupan kädenpuristuksella uuden yrittäjän kanssa.

Vuonna 2001 Sakari Pennanen ryhtyi itsenäiseksi yrittäjäksi Penttilän Urheiluliikkeen siirtyessä hänelle. Kuvassa vasemmalla entinen omistaja Pekka Penttilä vahvistaa kaupan kädenpuristuksella uuden yrittäjän kanssa.

Liikkeen nimi muuttui Vuosaaren Pyörähuolloksi, pian Eteläinen ostoskeskus purettiin ja yritys muutti nykyiseen paikkaansa Kallvikintien ja Lokitien risteykseen. Talossa on toiminut vuosien varrella monta eri yritystä, kuten muun muassa K-valinta Sjöström, kahvila Airo-baari ja Rastilan Kulta.

Monia muutoksia polkupyöräalalla

Polkupyöräalalla on nähty viime vuosikymmeninä monenlaista kehitystä. Yksinkertaiset vaihteettomat pyörät ovat vaihtuneet monivaihteisiksi, on retkipyöriä, maastopyöriä, cyclocross-pyöriä, ja viimeisimpinä sähköpyöriä.

– Kaikkeen on pitänyt oppia ja on opittu, Sakke toteaa.

Luonto parasta Vuosaaressa

– Parasta Vuosaaressa on tietysti luonto ja meri. Ystävät ja tutut  löytyvät luonnollisestikin täältä, summaa vuodesta 1965 asti Vuosaaressa viihtynyt Sakke.

Hyvä asiakaspalvelu kaiken perusta

Vuosaaren Pyörähuolto tunnetaan hyvästä, asiakaslähtöisestä palvelustaan. Sosiaalinen Sakke kuuntelee ja juttelee asiakkaiden kanssa. Kaikille riittää aikaa ja paljon muustakin jutellaan kuin pyöristä. Moni ihmettelee, kun satulan nostosta tai jarrupalan kiristyksestä ei otetakaan maksua.

– Minulla on sellainen uskomus, että hyvää palvelua saanut asiakas palaa uudelleen ja puskaradio kyllä levittää tietoa eteenpäin.

Muutakin elämää pitää olla!

Virallisen eläkeiän jo sivuuttanut Sakke jatkaa yhä työssään. Pahakseen Sakke ei toki laittaisi, jos työlle löytyisi jatkaja. Polkupyörät ja työ eivät sentään ihan kaikkea aikaa mieheltä vie.

– Välillä pitää olla muutakin elämää. Harrastuksiani ovat autot, moottoripyörät ja matkailu.

– En tiedä, olenko outo tapaus, mutta kertaakaan minua ei ole harmittanut tulla töihin, Sakke nauraa.

Yrittäjyys on elämäntapa -sanonta konkretisoituu Sakari Pennasen kohdalla täydellisesti!

Haastattelu: Eero Honkanen