Tiedustelun huippuhetki jäi tallenteena historiaan

Mannerheim.

Adolf Hitler vierailulla marsalkka Mannerheimin 75-vuotisyntymäpäiville junanvaunussa 4.6.1942. Kuva: SA-kuva

Marsalkka Mannerheimin 75-vuotispävillä 4.6.1942 Kaukopään tehtaiden ratapiha-alueella elettiin tiedostamatta, ilman ennakkosuunnitelmaa tiedustelun huippuhetkiä. Saksan valtakunnankansleri Adolf Hitler seurueineen oli saapunut kutsumatta Marskin syntymäpäiville. Marskin juhlavaunu oli laitettu kuntoon korkea-arvoisia vieraita varten. Yleisradio oli valmis nauhoittamaan tilaisuuden juhlapuheineen, ja TK-kuvaajat olivat virittäneet laitteensa valmiiksi historiallista tapahtumaa varten.

Oheisessa kuvassa kyseisiltä Mannerheimin 75-vuotispäiviltä kenraali V. P. Nenonen kurkistaa pääministeri Jukka Rangellin olan takaa, etualalla on Saksan Lapin armeijan ylipäällikkö, kenr.ev. Eduard Dietl. Marsalkka Mannerheimin vieressä selin on tasavallan presidentti Risto Ryti.

Ylen yliassistentti Tor-Björn Daménin ko. tilaisuudessa tekemiä, osin luvattomiakin äänityksiä kuvailee seikkaperäisesti Eero Saarenheimo muistelmakirjassaan ”Rakas vanha radio”, Painatuskeskus, 1995. Kuvassa näkyy aivan Marskin pään yläpuolella kaksi Yleisradion sen aikaista mikrofonia, joilla tallennettiin tilaisuuden viralliset puheet.

Lounaan jälkeen Mannerheim siirtyi Hitlerin, presidentti Rytin ja Saksan yleisesikuntapäällikön sotamarsalkka Keitelin kanssa salonkivaunuun. Äänittäjille tilanne oli pulmallinen, koska näissä tiloissa ei ollut valmiina tarvittavia mikrofoneja. Thor Damén ratkaisi ongelman heittämällä juhlapöydän yläpuolella olevalle hattuhyllylle mikrofonin, joka jäi sopivasti koristeeksi tuotujen koivunlehvien taakse piiloon.

Ääniteteknikot olivat tarkkoina ja jatkoivat Hitlerin ja Mannerheimin yksityisen keskustelun nauhoitusta, kunnes joku seurueesta huomasi asian ja nauhoitus loppui siihen. Loppu onkin sitten äänitallenteiden historiaa. Äänite on visusti tallella Ylen elävässä arkistossa.

Reino Janhunen,
radiohistorian harrastaja,
Vuosaari