Uussuomalaisten naisten kotoutuksesta

Aamun uutisissa 19.8. kertoi kaksi maahanmuuttajataustaista nuorta naista oman näkemyksensä uussuomalaisten naisten kotouttamisen epäonnistumisesta. Se oli rohkeaa puhetta, ja toivon sydämestäni, etteivät he muiden totuuden puhujien tavoin joudu kärsimään tästä.

Ainoa asia, joka tuntui pahalta, oli vertaus Ruotsin ylemmyyteen tässäkin asiassa. Onko Ruotsi todella onnistunut maahan muuttaneiden kotouttamisessa? Mitä mellakat ja tilastotiedot tästä sanovat?

Jo ennestään maailman rikkaimpiin maihin kuuluva Ruotsi on rikastunut suuresti myös maahanmuutosta, Ruotsin Statistiska Centralbyrå voi antaa asiasta tarkat tiedot. Maalla on siis ollut varaa järjestää laajakantoisia kotouttamisohjelmia uusille tulokkaille.

Sotien köyhdyttämällä Suomella ei ole ollut samoja mahdollisuuksia. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö varsinkin naisten kotouttaminen olisi heille itselleen ja koko Suomelle äärettömän tärkeää, ja etteikö siihen tulisi panostaa varoja niin paljon kuin mahdollista.

Ruotsi ei kuitenkaan ole vain rahallisesti rikastunut maahanmuutosta, vaan myös kokemusperäisesti. Ehkä tältä ”isovelimaalta” heltiäisi oppia meille?  Rakkaat uudet poliitikot: kysykää Ruotsilta! 

Laura Widén