Varokaa huumeruiskuja

22.1.2020 minun 4-vuotias tyttäreni löysi käytetyn huumeruiskun päiväkotinsa pihalta päiväkotipäivän aikana. Sekä tyttäreni että hänen kaverinsa saivat molemmat verta vuotavat haavat ruiskun neulasta.

Terveysneuvontaan 22.1. soitettuani ja terveysasemalla sairaanhoitajan puheilla 23.1. käytyämme lääkäri soitti ja kertoi, ettei mitään näytteitä tarvitse ottaa eikä rokotteita antaa.

Tyttäreni kaverin vanhemmat saivat saman päätöksen terveysaseman lääkäriltä. He olivat kuitenkin keskustelleet kaverinsa kanssa, joka on lääkäri, ja tämä oli ohjeistanut, että tutkimuksiin pitää ehdottomasti mennä. He menivätkin illalla 23.1. Lastensairaalaan, jossa aloitettiin tutkimukset.

24.1. menin tyttäreni kanssa Lastensairaalaan, jossa henkilökunta hämmästeli aiemmin saamiamme ohjeita. Kävi ilmi, että tällaisia tapauksia varten on olemassa tietty proseduuri, joka aina suoritetaan. Tyttärelleni aloitettiin hepatiittirokotusohjelma ja lisäksi hiv- ym. sairauksia varten menemme kontrolleihin kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua.

Olen täysin pöyristynyt, kauhistunut, vihainen ja harmistunut tästä koko hommasta.

Ensinnäkin narkomaaneista ei valitettavasti päästä eroon, joten heitä täytyy ohjeistaa paremmin: Ei ruiskuja päiväkodin pihalle tai leikkipuistoon. Itsekin ohjeistan heitä jatkossa, jos satun tapaamaan piikittäjiä.

Toiseksi päiväkodin henkilökunta ei pysty siivoamaan päiväkotien pihoja ja ympäristöjä lastenhoidon lisäksi. Se pitää järjestää kaupungin toimesta muutoin tehokkaasti.

Kolmanneksi näin ei voida ohjeistaa lääkärin toimesta, ettei mitään toimenpiteitä tarvita.

Nyt puhutaan 4-vuotiaasta tytöstä, jonka pitäisi saada keskittyä rakastamiinsa prinsessaleikkeihin. Hänen ei pitäisi joutua huolehtimaan esimerkiksi huumeidenkäyttäjien piittaamattomuudesta tai mahdollisista terveydenhoidon virheistä.

Lapsia kannattaa varoittaa, ettei ruiskuihin pidä koskea, jos sellaisia löytää, vaan pyytää paikalle aikuinen korjaamaan piikit turvallisesti talteen.

”Huolestunut isä”