Uutelan luontopolun kiertäminen kirvoittaa kirjoittamaan

Vuosaari-lehden Lukijalta-palstalla oli 1.4.2020 (numero 13/2020) lukijan kirjoitus siitä, että hänen mielestään Uutelan luontopolkua pitäisi kävellä myötäpäivään. Kirjoitus on luettavissa täältä.

Tuo mielipide kirvoitti monet esittämään oman ideansa Uutelan luontopolulla kävelemisestä. Tässä koottuna kolmen eri lukijan mielipiteet.

Luontopolun kiertämisestä

Ulkoilevalle J.R.:lle luontopolun suunnasta: Vastakkain kiertäminen on todellakin varjopuoli. Kävelkäämme siis luontopolun alkuosa vastapäivään kohteiden numeroinnin mukaan. Loppuosa sopii taas kävellä tolppien numeroinnin mukaan myötäpäivään.

Terveiset ”Numeroinnin mukaan ulkoilevilta”

Polkuja voi kävellä miten haluaa

Ulkoileva J.R. opasti viime Vuosaari-lehdessä, että Uutelan luontopolkua kuuluu kävellä myötäpäivään. En ole tästä säännöstä ollut tietoinen. Minua puolestaan harmittaa luontopolulla mm. kovaa ajavat pyöräilijät, koiran liian läheltä ohittavat sauvakävelijät, roskat, koirankakka (jokakeväinen keskustelu avattu) ja yrmeät kanssaulkoilijat, noin alkuun.

En jatkossakaan silti aio kiertää polkuja myötäpäivään, vaan kiertelen koiran kanssa teitä ja polkuja ristiin rastiin.

Ehdotankin, että lähetät huolesi Pitääkö olla huolissaan -tv-ohjelmaan. Hotakainen repisi siitä hyvän tuulen naurut näin aika paljon isompienkin huolien keskellä. Ja ainahan voit pohtia, voisiko luonnosta nauttia tarkemmin säännöstellyillä alueilla.

Terveisin ”Koiraa ulkoiluttava”

Myötäpäivään ulkoilevalle

Arvoisa Myötäpäivään ulkoileva J.R.: Tietysti myötäpäivään kulkemisessa on puolensa – kieltämättä sitä. Ainakin se yksi tekstissä mainittu ”aiheutuva melkein töniminen”,  jota jonossa kulkemisessa ei tapahdu – ellei sitten ohitella jonossa. Tekstistä ei myöskään käy selville menetelmä, jolla on todettu autoilijoiden nimenomaisesti syyllistyvän tähän ”melkein tönimistä” aiheuttavaan kiertosuuntaan.   Ylätasanteen parkkipaikalta vasemmalle, ylöspäin kanavan vartta kävellessä tullaan luontopolun päähän. Ymmärsin, että Ulkoilevan J.R:n mielestä tämä lähtösuunta on vastapäivään. Maailmanlaajuisesti vallalla olevan yksimielisyyden mukaisesti se ei ole niin.

Myötäpäivään kiertäminen, kuten kaikki tiedämme, tarkoittaa vasemmalta oikealle tapahtuvaa liikettä – aivan kuten hanasta laskettu vesi kiertää vesialtaassa, paitsi jos mennään päiväntasaajan eteläpuolelle, niin Coriolisvoiman ansiosta kiertosuunta muuttuu päinvastaiseksi. No, se siitä. Asia voidaan korjata omaksumalla YK:n ihmisoikeudet; olla millään muotoa leimaamatta tai diskriminoimatta ihmisryhmiä perusteettomasti ja antaa tilaa ihmisille suomalla heille oikeudelliset oikeutensa tulevatpa he miltä suunnalta tahansa.

Sitä paitsi, meillä täällä Telluksella on suurempiakin ongelmia ratkottavanamme kuin tämä kulkusuuntakysymys. Eläkäämme rauhassa keskenämme ja noudattakaamme suhteellisuuskäsitettä toimissamme.

Toivon hyvää ja terveydellistä tulevaisuutta meille kaikille.

Terveisin ”Vastavirran kiiski”