Aromikujan ja Vuosaaren keskustan rakentaminen

Eipä synnyttänyt riemunkiljahduksia Helsingin Uutisissa julkaistu kuva Skanskan kaavailemien uusien Aromikujan tornien ulkonäöstä. Kerroksia tulisi korkeimpaan torniin alun neljättäkymmentä. Korkeus sinänsä ei välttämättä ole ongelma, huolta sen sijaan aiheuttaa rakentajan pyrkimys pitää kustannukset kurissa säästämällä ”rakennusteknisissä töissä”.

Skanska on ehkä tehnyt jonkin aivan uuden innovaation tällaisten erityistä osaamista vaativien rakennusten suunnittelussa ja rakentamisessa. Tai ehkä sittenkin säästetään ulkonäköön liittyvissä yksityiskohdissa.

Helsingin Sanomissa lukija valitti Vuosaaren Cirrus-tornin kohtaloa. Arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus sivuutettiin myöhemmin kaavan vastaisena. Ei saatu katolle kahvilaa, ei. Saatiin torni, joka – no, on torni. Kalasataman torneista onnistuttiin suunnittelukuvissa antamaan valkean läpikuultava, lähes aineeton illuusio. Ei saatu edes ihan valkeaa.

Mitä näkyvämpi rakennus, sitä enemmän tulisi kiinnittää huomiota talon habitukseen ja detaljeihin. Erityisesti ihmisten silmissä eniten olevat alimmat kerrokset tulisi käsitellä huolella. Ylimmissä kerroksissa voisi harkita rohkeita muotoja ja värejä, jotka antaisivat kullekin tornille oman identiteetin. Talojen huiput voisi valaista, pimeässä mereltä tarkasteltuna ne näyttäisivät leijuvan ilmassa.

Aromikujan ja Vuosaaren keskustan kaavaan on merkitty useita korkeita rakennuksia. Tulee paljon uusia asuntoja ja lisää uusia asukkaita. Talojen kohdalla tärkein lisäarvo olisi kauneus, yhtään yhdentekevää taloa ei saa rakentaa Vuosaareen.

Pauligin tehtaan tontille nousseiden talojen kohdalla tulee mieleen tehokkuuden maksimointi. Ehkä parempi rakentaa keskustassa sittenkin ylöspäin, koska näyttää siltä, että Vuosaari on päätetty rakentaa täyteen. Vastavuoroisesti kaupunki voisi jättää osin metsiin ja puistoihin suunnitellut talot rakentamatta.

Tuulisuus tuntuu puhuttavan aina kun Vuosaaren erityispiirteistä keskustellaan. Siellä missä oleskellaan tuo haitta on hallittavissa. Muualla sen kanssa on elettävä. Vuosaari on merellinen kaupunginosa, merellä tuulee. Voisimme tehdä siitä tavaramerkin, kuten Chicagossa, joka tunnetaan nimellä ”Windy City”.

Kaupunki on myös merkittävä laadukkaiden pilvenpiirtäjien kaupunki. Yksi tärkeimpiä nähtävyyksiä Chicagossa on aivan ydinkeskustassa sijaitseva Millennium Park. Vuosaaren keskustaan ei enää kovin isoa puistoa saa mahtumaan, mutta kaikki uusien talojen tyvialueelle kiertyvä vapaa tila voitaisiin käsitellä yhtenä isona puistona.

Antti Hyrske
Vuosaari