Ihan tavallinen vuosaarelainen: Petri Pulliainen

Petri Pulliainen Niinisaarentien alta Mustavuorelle johtavalla alikulkutunnelilla.

Petri Pulliainen Niinisaarentien alta Mustavuorelle johtavalla alikulkutunnelilla.

Petri Pulliainen, kultaseppä-muotoilija, 50, Pienen Villasaaren tie.

Kuinka kauan ja missä olet asunut Vuosaaressa?
– Olen asunut melkein viisi vuotta Pienen Villasaaren tiellä, metsän laidalla.

Missä muualla kuin Vuosaaressa olet asunut ja miksi olet muuttanut juuri Vuosaareen?
– Olen kotoisin Kuopion lähistöltä Sorsakoskelta joka on tunnettu lähinnä Hackmanin tehtaista: siellä on tehty terästuotteita jo yli 200 vuotta. Sieltä lähdin Kuopioon opiskelemaan vuosiksi 1988–90, jonka jälkeen muutin hetkeksi Leppävirralle armeijan ja työharjoittelun ajaksi. Pääsin Lahden Muotoiluinstituuttiin 1992 ja valmistuin 1996.

Helsingissä olen asunut Pajamäessä vuosina 1996–2001 ja Alppiharjussa 2001–2015. Vuosaareen olen muuttanut klassisen tarinan mukaan, eli rakastuin Vuosaaressa asuvaan naiseen.

Oletko opiskellut tai työskennellyt Vuosaaressa, jos olet, niin mitä ja missä?
– Yritykseni on aina sijainnut Helsingin keskustassa. Etelärannassa, Fredalla ja nykyinen studioni sijaitsee Hernesaaressa. Kuitenkin lähes kaikki mallit luodaan kotona Vuosaaressa ranskalaisen kahvin ja Mustavuoren metsän tukemina.

Mitä harrastat Vuosaaressa?
– Harrastan koirapuistoilua, koiran kanssa lenkkeilyä ja kotona kulinaristisen elämäntavan ylläpitoa.

Mikä on parasta Vuosaaressa?
– Minulle parasta on lähellä olevat ulkoilumaastot, jonne suuntaan päivittäin.

Mitä kehittäisit Vuosaaressa?
– Tämä on vaikea kysymys, mutta yksi konkreettinen asia kyllä tulee mieleen. Yleensä myöhään töitä tekevänä toivoisin Uutelan hienon koirapuiston valaistuksen päälläoloaikaa pidennettävän tuosta kello 22:sta. Siellä on monesti vielä ruuhkaa kello 21.30, eli siihen toivoisin jatkoa edes puoli tuntia, kun se valo ei siellä ketään häiritse.

Mikä on mieleisin muistosi Vuosaaresta?
– Mieleisin muisto Vuosaaresta on, kun tajusin, kuinka paljon metsä rauhoittaa mieltä verrattuna Alppiharjun vilskeeseen.

Olet palkittu muotoilija ja kultaseppä. Olet muun muassa voittanut muotoilun valtiopalkinnon vuonna 2000 Union Design -ryhmässä ja sinut on valittu vuoden kultasepäksi vuonna 2016. Kerro jotain työstäsi ja tämänhetkisistä työkuvioistasi.
– Olen kultaseppä, joka on erikoistunut astetta kovempiin materiaaleihin, kuten haponkestävään teräkseen. Tällä hetkellä suunnittelemani Polaire-revontulisormus on mukana Vuoden Kaunein Sormus -kilpailun finaalissa, jossa voi käydä äänestämässä lokakuun ajan täällä.

Oletko saanut töihisi inspiraatiota Vuosaaresta?
– Mustavuoren rotko ja linnoitukset sekä alueen luonto kiehtovat. En täysin varmasti osaa sanoa, olenko saanut sieltä mitään suoranaista inspiraatiota, koska nämä ovat alitajunnassa työstettäviä asioita ja monesti kontekstin tajuaa vasta myöhemmin. Sanoisin, että ehkä enemmänkin alue rauhoittaa ja tekee tilaa jumittuneeseen päähän.

Vapaa sana Vuosaaresta.
– Harmittaa, kun en itse ehtinyt näkemään Vuosaaren revontulia muutama viikko sitten. Näin kuitenkin pari hienoa kuvaa niistä.

Haastattelu ja kuva: Antti Honkanen