Palaneen koulun uusi kukoistus oli harmittavan lähellä

Koulu oli perjantaiyönä ilmiliekeissä. Kuva: Helsingin pelastuslaitos

Koulu oli perjantaiyönä ilmiliekeissä. Kuva: Helsingin pelastuslaitos

Vuosaaren Rantakiventiellä sijainnut entinen Nordsjö-Botby folkskolan koulurakennus paloi käyttökelvottomaksi tulipalossa perjantaiaamuyönä 16.10. Kello 02.30 hälytyksen saanut pelastuslaitos ei pystynyt koulua enää pelastamaan. Poliisi tutkii paloa, joka on ollut todennäköisesti tuhopoltto. Suojeltu, vuonna 1901 valmistunut koulu oli Vuosaaren ja koko Helsingin mittapuulla historiallisen arvokas rakennus.

Perjantaiaamuna savuavan raunion jälkisammutustöitä seurasi apeana joukko hiljaisia ohikulkijoita.

– Paremmin olisi kaupunki voinut koulusta huolehtia ja suojella sitä vandaaleilta. Eikös tätä juuri hiljattain yritetty edellisen kerran polttaa, totesi lähistöllä asuva, nimettömänä pysytellyt vanhempi pariskunta.

Samaa mieltä oli myös lapsineen sammutusta seurannut nuori perheenisä.

– Säästyiköhän jonkun rakennusliikkeen isot rahat tämän kunnostamiselta?, mietti paikalla tapahtumia lapsineen seurannut perheenisä.

Paremmat ajat olivat juuri koittamassa

Pelastuslaitos jälkisammutti palanutta rakennusta vielä perjantaipäivällä. Kuva Eero Honkanen

Pelastuslaitos jälkisammutti palanutta rakennusta vielä perjantaipäivällä. Kuva Eero Honkanen

Tyhjillään ollutta ja vuosien varrella huonoon kuntoon päässyttä koulurakennusta oli pitkästä aikaa odottamassa paremmat ajat: kaupunkiympäristölautakunta piti käsitellä 20.10. kokouksessaan kilpailua, joka olisi käsitellyt kumppanuushanketta, jossa koululle olisi etsitty kunnostajaa.

– Tilat olisi kunnostettu yhteistiloiksi. Kilpailuehdotuksesta riippuen yhteistiloja olisi voinut myös esimerkiksi vuokrata alueen muille asukkaille. Kilpailua olisi seurannut neuvotteluvaihe 1–2 kilpailijan kanssa ja sen jälkeen asemakaavan muutoksen valmistelu, sanoo arkkitehti Jussi Ukkonen Vuosaari–Vartiokylänlahti-tiimistä Vuosaari-lehdelle.

– Kilpailun piti alkaa jo ennen kesää, mutta uuden kuntoselvityksen teettäminen kilpailun lähtötiedoiksi venytti kilpailun käynnistämisen syksyyn. Kuntoselvityksen jälkeen pyydettiin vielä ennakkokommentit Helsingin kaupunginmuseolta rakennuksen suojeluun ja kunnostamiseen liittyen. Kilpailuasia oli valmisteltu kaupunkiympäristölautakunnan 20.10. kokoukseen, mutta asian valmistelu on nyt koulun tuhouduttua keskeytetty, Jussi Ukkonen kertoo.

– Alueen kehittämistä koskien ei ole tehty vielä uusia päätöksiä. Koulutontti ja sitä ympäröivä puistoalue ovat osa Broändan asemakaavan muutosta. Suojellun koulun kunnostus ja kehittäminen aktiiviseen käyttöön osana täydennysrakennushanketta oli selkeä tavoite alueen kehittämisen kannalta, Ukkonen toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Ruotsalainen koulu Rantakiventiellä.

Ruotsalainen koulu Rantakiventiellä oli kärsinyt ennen paloaan ilkivallasta. Kuva: Eero Honkanen

Harmissaan tapahtumista on myös Matti Lipponen Vuosaari-Seurasta.

– Hieman surkuhupaisaa tässä Rantakiventien koulun asiassa on, että rakennuksen tulevaisuus alkoi juuri nyt pitkästä aikaa näyttää valoisammalta.

– Vuosaari-Seuran ehdotus koulun kunnostamiseksi osana ympäristöön suunniteltua täydennysrakentamista sai hyvää vastakaikua kaavoittajalta ja tänä vuonna rakennuksesta tehtiin uusia rakennusteknisiä selvityksiä sekä asbestikartoitus, Matti Lipponen kertoo.

Nouseeko koulu vielä kolmannen kerran?

1891 valmistunut koulu paloi ensimmäisen kerran 1901. Samalle paikalle valmistui uusi koulurakennus vajaassa vuodessa. Voisiko paikalle nousta vielä kolmannen kerran samanlainen rakennus? Olisiko vanhan kunnostaminen tullut jopa kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen? Sanoisiko kolmas kerta toden?

Teksti ja kuva: Eero Honkanen