Viimeisen Mannerheim-ristin ritarin muistoksi

Tuomas Gerdt 5.3.2020

Hieno, lempeä ja vaatimaton vanha herra on poissa. Tietokirjailija, kuvaaja Heikki Lehtonen tapasi Tuomas Gerdtin viimeisen kerran tämän vuoden maaliskuun alussa juuri ennen koronasulun alkua. Kuva hyväntuulisesta Tuomaasta tuolta päivältä.

Mannerheim-ristin ritareista viimeinen on poissa. Ritari numero 95 Tuomas Gerdt kuoli marraskuun 1. päivänä 2020 Oulunkylän kuntoutussairaalassa 98-vuotiaana. Hän oli syntynyt Heinävedellä 28.5.1922. Tuomas Gerdtin sotapolku alkoi talvisodassa 17-vuotiaana suojelukuntalaisena vartiointi- ja evakuointitehtävissä Rantasalmella 1939–1940. Jatkosodassa hän toimi taistelulähettinä ja ryhmänjohtajana. Ritariksi nimitys Tuomas Gerdtille tuli 8.9.1942 hänen ollessaan taistelulähettialiupseeri 12/JR7:ssä.

Ritariksi nimitysperusteissa kiitetään erityisesti taistelulähetti Gerdtin rohkeutta, neuvokkuutta ja valmiutta nopeisiin päätöksiin vaikeissa taistelutilanteissa. Hänen esimerkillinen ja päättäväinen toimintansa vaikutti suuresti vastaiskujen onnistumiseen. Hänen sotapolkunsa alkoi korpraalina, kapteeniksi hänet ylennettiin 1968. Hän osallistui aktiivisesti veteraanitoimintaan eri yhteisöissä ja toimi Mannerheim-ristin ritarien säätiössä varapuheenjohtajana.

Reino Janhunen (87), mukana veteraanityössä