Vuosaaren kartano on viime aikoina ollut otsikoissa siihen liittyvien myyntisuunnitelmien takia. Helsingin kaupunki on laittamassa kartanoa myyntiin. Kaupungilla ja Limonaatia ry:llä on ollut myös keskusteluyhteys siitä, millaista toimintaa kartanolla saattaisi jatkossa olla. Yhdistys on tehnyt pitkäntähtäimen konseptisuunnitelman kartanon tilojen käytöstä.
Mikä on Limonaatia ry?
– Limonaatia ry:n järjestämän Vuosaaren kartanon kesätoiminnan keskiössä on tarinallisuus, taiteet ja kulttuurien arvostaminen sekä aito kohtaaminen ja dialogi. Kesäkuussa 2021 järjestämme pilottina ensimmäisen kieltenopetuksen ja taiteen päiväleirin, jossa on monipuolinen kattaus kursseja lapsille, nuorille ja aikuisille. Testaamme olisiko tällaiselle toiminnalle Vuosaaressa kysyntää, Limonaatia ry:n puheenjohtaja Heini Haapaniemi kertoo.
Haapaniemi sanoo, että pilotti- eli kokeilutoiminnasta on keskusteltu ja sovittu ensimmäisen kerran vuonna 2019 Helsingin kaupungin edustajien kanssa. Tuolloin kurssit jäivät toteuttamatta ja väliin tuli pandemia. Limonaatian tavoitteena on vakiinnuttaa Vuosaaren kartanon tiloihin kielten opetuksen, taiteen, designin ja teknologian rajapintojen yhteistyötä sekä lisätä kattaukseen laadukkaita yleisötapahtumia esittävän taiteen ja designin aloilta.
Yhteisöllisyyttä, kulttuuria, kieliä, taidetta
– Limonaatia ry:n toiminnassa arvostetaan tarinoita. Yhteistyötä, kielitaitoa ja kommunikaatiota tarvitaan tulevaisuudessa ihan kaikilla aloilla ja ne rikastuttavat elämäämme. Kaikilla ihmisillä taustastaan riippumatta on rikas kulttuurinen perintö ja oma tarinansa kerrottavana, Haapaniemi miettii.
– Eri kieliä – espanja, ruotsi, englanti ja suomi – käytetään kursseilla kommunikaation välineenä ja ne avaavat ikkunoita kulttuuriin. Espanjan kieltä opitaan muun muassa peilaten Meksikoon ja meksikolaiseen kulttuuriin ja kädentaitoihin, Heini Haapaniemi kertoo.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen…
Kursseilla käytetään esimerkiksi draaman keinoja ja toiminnallisia menetelmiä, joilla synnytetään dialogisuutta. Nuorten oma ääni tulee kuulluksi ja heidän tarinoistaan, matkakertomuksistaan ja kuvistaan ammennetaan inspiraatiota. Visuaalinen taide ja kartanon arkkitehtoninen estetiikka sekä lähiluonnon rikkaus otetaan huomioon. Prosessidraamassa tutkitaan eri henkilöiden näkökulmia, reaktioita ja viestintää fiktiivisessä ympäristössä – yhteisessä tarinassa. Myös opettaja näyttelee mukana.
– Opettajamme ovat oman alansa kokeneita ja suurisydämisiä pedagogeja. Leiritunnelma syntyy, kun kurssien välillä on luontevaa yhteistyötä.
– Haluamme nostaa Vuosaaren kartanon uudenlaiseen kukoistukseen, niin että sen toiminta vahvistaa yhteisöllisyyttä ja tuottaa iloa, valoa ja inspiraatiota kaikenikäisille osallistujille, Heini Haapaniemi toteaa.
Limonaatia ry:n yhteistyökumppaneita pilotissa ovat Itä-Uudenmaan Teatteri – Östra Nylands teater, Svenska Kulturfonden, Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ ja Paraabeli kollektiivi sekä Helsingin kaupunki. Myös muutamien muiden toimijoiden kanssa keskustelut yhteistyöstä ovat käynnissä.
Limonaatia ry on vuodesta 2015 alkaen yhdistänyt taidepedagogeja, muusikoita, näyttelijöitä, teatterin tekijöitä, visuaalisen taiteen ammattilaisia ja kielten opettajia tekemään tapahtumia ja kurssitoimintaa Itä-Uudellamaalla.
– Seuraamme covid-tilannetta ja vahvistamme kurssit huhtikuussa 2021. Muut suunnitteilla olevat kesän 2021 yleisötapahtumat julkaistaan myöhemmin, puheenjohtaja heini Haapaniemi kertoo.
Lisätietoja yhdistyksen toiminnasta saa: www.limonaatia.com/kartano
Kuvat: Mia K Photography