Luonto-opasteita, mutta minkälaisia?

Vuosaari-lehti numero 42 (9.12.2020) kertoo Ville Jalovaaran jättäneen kaupunginvaltuustolle aloitteen luontopolun perustamisesta Meri-Rastilan rantametsään. Luontoasiantuntijana suhtaudun toki lämpimästi aloitteen ehdotukseen opastetun luontopolun perustamisesta yhdessä luontoasiantuntijoiden kanssa. On kuitenkin muistettava, että Meri-Rastilan rantametsän säilyttämispäätös on alueen omien asukkaiden pitkäjänteisen aktiivisuuden tulosta. Asukkaat siis tuntevat kyllä metsänsä luonnon arvon ilman ylhäältä päin annettua opastustakin. Onkin ensiarvoisen tärkeää, että luontopolku-ajatusta kehitetään asukaslähtöisesti niin, että nimenomaan me vuosaarelaiset päätämme minkälaisen me mahdollisesti toteutuvasta polusta haluamme.

Asuntorakentamista metsään ei haluttu, tuskin siis halutaan raskaita virkistyskäyttörakenteitakaan. Sellaiset huolella suunnitellut opastetaulut, jotka eivät tuhoa rantametsän luontoa eivätkä maisemaa, voivat toki tuottaa iloa monille metsässä kulkevista. Asukkaat päättäköön minkä sisältöisiä ja minkä kielisiä opasteita halutaan suunnitella ja kenen kanssa, yhdessä vai ilman luontoasiantuntijoita ja kaupungin virkamiehiä. Aloitteessa halutaan tukea matkailua englanninkielisillä luonto-opasteilla. Paikalliskielissä englanti ei yllä kolmossijalle, edelle kirivät ainakin venäjä, viro ja somali, ehkä myös saami ja romanikieli.

Tiina Nieminen