Kauriin saalisti Mustavuoressa todennäköisesti susi

Osittain syöty metsäkauris löytyi Mustavuoren hiihtoladun varrelta, entisen kalkkikaivoksen läheltä. Kuva: Aku Honkanen

Osittain syöty metsäkauris löytyi Mustavuoren hiihtoladun varrelta, entisen kalkkikaivoksen läheltä. Kuva: Aku Honkanen

Tiistaina 2.2. kello 06:n aikaan hiihtolenkillä Mustavuoressa ollut mies törmäsi ladulla lähellä Vuosaarenhuippua verisiin jälkiin. Veri- ja kamppailujälkiä seuraamalla löytyi parinsadan metrin päästä pusikosta raadeltu metsäkauriin ruho. Jäljistä päätellen kaurista oli raahattu pitkä matka pitkin latua. Kauriin ruho oli vielä pehmeä, ja siksi hiihtäjä oletti kuoleman tapahtuneen hetken aikaa sitten. Hiihtäjä näki pedon tassunjälkien tulevan Porvarinlahdelta päin. Välillä jäljet menivät ladulla, välillä pusikossa.

Kauriin löytänyt hiihtäjä soitti Vuosaari-lehden toimitukseen, josta valpas reportteri otti alleen työsuhdesukset ja hiihti tapahtumapaikalle tiistaiaamupäivällä. Osin syöty kauris löytyi läheltä entistä kalkkikaivosta. Maassa oli myös tassunjälkiä, jotka näyttivät vahvasti suomalaisen suurpedon, suden jäljiltä.

Luonnonvarakeskuksen suurpetotutkija, tutkimusprofessori Ilpo Kojola sanoi, että kauriin tappanut peto on ollut hyvin todennäköisesti susi, kun hän näki kuvan tassunjäljestä sekä raadellusta metsäkauriista.

– Koskemattomassa lumessa kauriin lähellä on kiistatta suuren koiraeläimen tassunjälki. Lisäksi kauriissa on paljon sudelle tyypillisiä puremajälkiä esimerkiksi korvan, kaulan ja sorkan seuduilla. Ilves jättäisi saaliin kaulaan siistimmät puremajäljet, sudella jää usein juuri tällaiset rajummat jäljet saaliiseen, Kojola analysoi.

Suuri koirakaan ei todennäköisesti tule kysymykseen, sillä lähimpään asuintaloon on sen verta paljon matkaa, eikä monikaan koira pysy vikkelän metsäkauriin perässä. Kojolan mukaan myös saaliin raahaaminen kauas iskupaikalta viittaa suden vierailleen Mustavuoressa. Susi on saattanut raahata kauriin pusikkoon kauriin takajalasta, joka on purrun näköinen. Ateria on jäänyt selvästi kesken, sillä suurin osa kauriin ruumiinosista näyttää jääneen paikoilleen.

– Suurpeto on todennäköisesti keskeytetty ruokailuhetkellä ihmisen toimesta, jolloin se on paennut paikalta. Susi ei myöskään useinkaan palaa paikalle, jos sen olinpaikka on paljastunut. Toki riippuu, kuinka ihmisiin tottunut yksilö on kyseessä, mutta yleensä susi hakee paljastumisen jälkeen ravintoaan muualta, Kojola kertoi.

Mitenkään täysin ainutlaatuinen susi ei näissä maisemissa ole. Edellisen kerran Vuosaaressa tehtiin varmistettu susihavainto maaliskuussa 2019. Susilla on melko esteetön pääsy Mustavuoreen Sipoonkorven kautta. Peuroja ja kauriita täällä riittää suurpedoillekin ravinnoksi. Helsinkiin eksyneet sudet ovat usein nuoria uroksia, jotka etsivät yksin omaa lisääntymisaluettaan.