Uusi rakennus, uusi nimi?

Vuosaaren lukion uusi rakennus osoitteessa Mosaiikkiraitti 2 B on luovutusvalmis kesäkuussa. Uuteen rakennukseen pääsee tutustumaan Vuosaaren lukion tuoreessa Youtube-videossa osoitteessa www.bit.ly/3aGTtpx. Kuva: Aku Honkanen

Vuosaaren lukion uusi rakennus osoitteessa Mosaiikkiraitti 2 B on luovutusvalmis kesäkuussa. Uuteen rakennukseen pääsee tutustumaan Vuosaaren lukion tuoreessa Youtube-videossa. Kuva: Aku Honkanen

Talo rakentuu ja vanhan katon alla mietitään nimiasioita: jatketaanko vanhalla nimellä vai otetaanko käyttöön ihan uusi?

Marraskuussa 2020 Vuosaaren lukion opettajien kokous päätti julistaa opiskelijoille ja henkilökunnalle avoimen nimikilpailun. Vastauksia saatiin yli 90 ja nimiehdotuksia suunnilleen saman verran: joillakin vastaajilla oli monta ehdotusta, mutta toisaalta merkittävä joukko ehdotti sitkeästi nykyistä nimeä “Vuosaaren lukio”.

Nimiä oli mietitty lämmöllä ja huumorilla. Ehdotuksista mainittakoon esimerkiksi nuorekkaat “Breezy Vuolu” ja “Nexus Vuolu”. Uusi lempeä väännös “Vuoppu” sekä herkkä “Unelmasaaren lukio” herättivät ihastusta. Innoitusta oli haettu paikallisesta nimistöstä ja kartalta muutenkin, kuten osoittavat ehdotukset “Aurinkolukio”, “Pohjoismerenmaan lukio” ja “Helsingin rannikkolukio”.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Uuden lukiorakennuksen kolmannessa kerroksessa kaapistotkin alkavat olla löytäneet paikkansa. Kuva: Jussi Anttonen

Uuden lukiorakennuksen kolmannessa kerroksessa kaapistotkin alkavat olla löytäneet paikkansa. Kuva: Jussi Anttonen

Kilpailun järjesti ja ehdotuksia perkasi lukion toimintakulttuuriryhmä, joka on perustettu varta vasten uuteen kouluun siirtymistä avittamaan. Voittajiksi – eli vanhan nimen haastajiksi – valikoituivat “Vuosaaren uusi lukio” ja “Vuosaaren musiikki- ja teknologialukio”. Näiden voittajanimien ehdottajien lisäksi toimintakulttuuriryhmä päätti palkita muutamia muitakin luovia ehdotuksia ja aktiivisia ehdottajia. Kilpailun voittajat julistettiin tammikuun lopussa ja kirjakaupan lahjakortteja lähti jakoon kymmenen kappaletta.

Keskustelu koulun uudesta nimestä jatkui ainakin opettajien keskuudessa. Jotkut pitivät uusi-sanaa nimessä aivan hassuna, toiset taas puolustivat sitä, koska onhan todistetusti olemassa myös “Helsingin Uuden Yhteiskoulun lukio”. Pidempi haastajanimi “Vuosaaren musiikki- ja teknologialukio” puolestaan oli monen mielestä liian pitkä ja hankala. Kun vertaa sitä vaikkapa “Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulun lukio” -nimeen, se alkaa tuntua jopa lyhyeltä… Toisaalta on mainittava, että kumpikaan vertailunimi ei ole kaupungin lukion nimi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Columbus ja Cirrus näkyvät hienosti sisätiloihin.

Columbus ja Cirrus näkyvät hienosti sisätiloihin. Jussi Anttonen

Nimeen ehti ottaa kantaa myös Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen Nimineuvonta. Sieltä vastattiin, että “Vuosaaren lukio” on pätevä ja toimiva nimi. Haastajanimistä todettiin, että molemmista saattaa syntyä se mielikuva, että Vuosaaressa on useita lukioita: uuden lisäksi vanha ja musiikki- ja teknologialukion lisäksi painotukseton lukio. Tämä kannanotto oli ennakoitavissa, sillä olihan lokakuussa 2020 Vuoden nimi -tunnustuspalkinto annettu nimelle “Tikkurilan kirkko”. Konstailemattomat nimet ovat nyt arvossaan.

Helmikuun 17. päivänä 2021 toteutettiin neuvoa-antava äänestys parhaasta nimestä oppitunneilla. Ääniä annettiin yhteensä 192, äänissä ovat mukana henkilökunnan, opettajien ja opiskelijoiden äänet. Äänestyksen tulos oli yksiselitteinen ja äänet jakautuivat seuraavasti:
• Vuosaaren lukio 62 % kaikista annetuista äänistä.
• Vuosaaren musiikki- ja teknologialukio 21,4 % kaikista annetuista äänistä.
• Vuosaaren uusi lukio 16,7 % kaikista annetuista äänistä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Uusi lukiorakennus on aivan Vuosaaren metroaseman vieressä. Kuva: Jussi Anttonen

Uusi lukiorakennus on aivan Vuosaaren metroaseman vieressä. Kuva: Jussi Anttonen

Perusteluissa nykyistä voittajanimeä perusteltiin mm. seuraavasti: “Paras vaihtoehto, helppo lausua ja kuulostaa muutenkin parhaalta.” “Vuosaaren lukio on nyt jo niin hyvä nimi, että sitä ei kannata muuttaa.” “Paras vaihtoehto, koska kertoo, mistä lukio tulee. Nimi on myös sopivan lyhyt.” “Paras ja kaunein, kätevin ja informatiivisin nimi.” “Mielestäni nykyinen nimi on hyvä säilyttää, koska kaikki ovat tottuneet siihen ja ”Vuosaaren lukio” kuulostaa hyvältä.”

Vuosaaren lukio on historiassa, nyt ja tulevaisuudessa: Vuosaaren lukio.

Teksti: Eija Lehvikko