Rakentaminen aiheuttaa muutoksia Vuosaaren keskustan liikennejärjestelyihin

Näkymä Cirruksesta Aromikujan pilvenpiirtäjäkortteliin. Kuva: Pentti Vuoripalo

Näkymä Cirruksesta tulevaan Aromikujan pilvenpiirtäjäkortteliin. Arkistokuva: Pentti Vuoripalo

Vuosaaren metroaseman läheisyyteen nousee 2020-luvulla lähes 2 800 uutta asuntoa. Tavoitteena on, että alueelle tulisi 5 000 uutta asukasta. Uusien kortteleiden rakentaminen on alkanut Vuosaaren keskustassa, ja alueen liikennejärjestelyihin tulee muutoksia.

Kaupunkirakennetta tiivistävän rakentamisen myötä alueen katujärjestelyihin tulee muutoksia. Osa reiteistä ja toiminnoista poistuu pysyvästi, osa järjestelyistä on tilapäisiä. Columbuksen vieressä aiemmin sijainnut pysäköintialue poistuu pysäköintikäytöstä pysyvästi ja muuttuu asuintontiksi. Samoin Columbuksen pysäköintialueen reunasta Gustav Pauliginkadulle kulkenut jalankulkuyhteys poistuu, ja kävely- ja pyöräliikenne ohjataan kulkemaan Bertha Pauligin kadun pohjoisreunaa pitkin.

Rakentamisesta aiheutuu aina jonkin verran ylimääräistä elämää ja ääniä ympäristöön. Maankaivuu- ja paalutustöiden sekä elementtien kuljetuksen vuoksi alueella esiintyy nyt tavallista enemmän kuorma-autoliikennettä. Kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta työmaan läheisyydessä liikuttaessa. Melua aiheuttavat työvaiheet rajoittuvat arkipäiviin kello 7–18.

 Kahvikorttelissa työt ovat hyvässä vauhdissa

Gustav Pauligin kadun alkuun tulevan Sitadellin havainnekuva. Havainnekuva: Bonava Suomi Oy

Gustav Pauligin kadun alkuun tulevan Sitadellin havainnekuva. Havainnekuva: Bonava Suomi Oy

Bertha Pauligin kadun eteläpuolelle sijoittuvan YIT:n Kahvikorttelin rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Viimeisen pihapiirin ensimmäinen yhtiö Asunto Oy Helsingin Robusta on jo harjakorkeudessa, ja sen sisävalmistustyöt ovat käynnissä. Samalla rakennetaan korttelin pihakannen alle sijoittuva autohalli. YIT:n viisikerroksisen uudiskohteen Asunto Oy Helsingin Päämaistajan perustus- ja maanrakennustyöt on aloitettu. Torninosturi on pystytetty ja elementtiasennukset aloitettu. Naapurikohde Asunto Oy Helsingin Gustavin maanrakennus- ja ponttaustöiden pariin päästään maaliskuussa. Pihapiiri rakentuu hyvää tahtia valmistuen arviolta kesällä 2023.

Vuotien, Gustav Pauligin kadun ja Bertha Pauligin kadun rajaaman korttelin rakennustyöt aloitettiin loppuvuodesta 2020. Bonavan rakennuttamassa kuuden uudiskohteen muodostamassa Sitadellin kotikorttelissa tehdään tällä hetkellä maankaivuu- ja paalutustöitä sekä perustuksia. Ensimmäisenä tontille kohoavan 14-kerroksisen asuinrakennuksen elementtiasennukset aloitetaan viikolla 8/2021. Sitadellien kotikorttelien rakentaminen etenee vaiheittain, ja ensimmäiset asunnot valmistuvat vuodenvaihteessa 2022–23.

Sitadellin naapuriin, Columbuksen entisen parkkipaikan alueelle nousee kaksi Skanskan rakennuttamaa asuintornia, joista toinen on 24-kerroksinen ja toinen 33-kerroksinen. Uusia koteja kahteen rakennukseen on suunniteltu noin 500. Rakentamisen on tarkoitus käynnistyä keväällä 2021.