Helsinki-huussi tuo helpotuksen luontoretkeilijöille – pian Uutelassakin

Havainnekuva Helsinki-huussista. Samanlainen nousee myös Uutelan kodan läheisyyteen. Vessojen tarve on kasvanut luontoretkeilyn lisääntyessä varsinkin nyt korona-aikana.    Kuva: Arkkitehtitoimisto NRT Oy

Havainnekuva Helsinki-huussista. Samanlainen nousee myös Uutelan kodan läheisyyteen. Vessojen tarve on kasvanut luontoretkeilyn lisääntyessä varsinkin nyt korona-aikana. Kuva: Arkkitehtitoimisto NRT Oy

Helsinki-huussi on Helsingin kaupungin uusi kuivakäymäläpalvelu, joka mahdollistaa miellyttävän luontoretkeilyn kaupungin luontokohteissa. Palvelua kokeillaan kolmella pilottihuussilla eri tyyppisissä kohteissa. Ensimmäinen Helsinki-huussi rakennetaan Vanhankaupungin Pornaistenniemelle. Suunnitelmissa on, että huusseja rakennettaisiin jatkossa kaikkien suosittujen luontokohteiden yhteyteen osana muita luontopalveluja.

Viimeistään koronan aiheuttamien poikkeusaikojen seurauksena helsinkiläiset ovat löytäneet kaupungin luonnon: retkeilijöiden määrä kaupunkilaisten lähiluontokohteissa on lisääntynyt huimasti. Useimmista kohteista käymäläpalvelut puuttuvat kuitenkin kokonaan. Tätä ongelmaa pyritään helpottamaan Helsinki-huussien verkostolla.

Ensimmäinen huussi rakennetaan Pornaistenniemelle

Ensimmäinen, noin 17 neliömetrin kokoinen huussirakennus rakennetaan kesän aikana Pornaistenniemelle, Vanhankaupunginlahden läheisyyteen. Pornaistenniemi valikoitui pilotti-alueeksi, koska alue on hyvin suosittu kaupunkilaisten keskuudessa. Läheisessä Lammassaaressa vieraili vuonna 2020 noin 200 000 helsinkiläistä, minkä lisäksi alueella lenkkeillään, kalastetaan ja ulkoilutetaan koiria. Ulkoilijoita vetää puoleensa myös suosittu ruokarekkakeskittymä.

Vesivessan tekeminen Pornaistenniemeen olisi erittäin kallista, joten vedetön Helsinki-huussi sopii alueelle hyvin. Puusta rakennettavaan kuivakäymälään tulee kaksi huussitilaa ja pisoaari, minkä lisäksi rakennukseen tulee vaja huoltotarvikkeille. Helsinki-huussi on esteetön.

Ympäristöystävällisessä huussissa on viherkatto ja jätökset kompostoidaan mullaksi. Huussi pintakäsitellään kotimaisilla, ekologisilla tuotteilla. Luonnollinen, harmaantuva sävy saa huussin sopeutumaan ympäröivään luontoon.

Helsinkiin huussien verkosto

Pilottivaiheessa huusseja rakennetaan Pornaistenniemen lisäksi Uutelaan kodan läheisyyteen sekä Vasikkasaareen. Pilotissa saadaan kokemuksia huussien toimivuudesta, käytöstä ja ylläpitokustannuksista. Tavoitteena on, että Helsinki-huusseja rakennettaisiin tulevaisuudessa kaikkiin suosittuihin retkeilykohteisiin.

Huussit ovat auki ympäri vuorokauden ja mahdollisuuksien mukaan myös ympäri vuoden. Kaupunki hoitaa kunnossapidon. Huusseja on mahdollista muokata paikan vaatimusten mukaan; esimerkiksi Uutelan kodan läheisyyteen suunniteltuun huussiin on tulossa vaja polttopuille.

– Kun kaupungin suunnittelijoilta kysyttiin huussitarpeita, niitä saatiin 64 kappaletta ja asukkailta ei vielä ole edes kysytty. Palvelulle on siis todellinen tarve. Pilotin avulla saamme kustannustietoa rakentamisesta ja ylläpidosta. Sen jälkeen voimme anoa määrärahoja koko verkoston rakentamiseksi, hankkeen projektisuunnittelija Elina Nummi kertoo pilotin tavoitteista.