Lääkärivaje ja Apottiin siirtyminen terveysaseman uuden ylilääkärin haasteina

Aino Rubini. Kuva: Aino Rubinin kotialbumi

Aino Rubini.
Kuva: Aino Rubinin kotialbumi

Vuosaaren terveysaseman ylilääkäri vaihtui huhtikuussa, kun vajaa 1,5 vuotta taloa johtanut ylilääkäri Cinzia Sarti palasi entiseen virkaansa toiselle terveysasemalle, mutta jatkaa kuitenkin vielä osa-aikaisesti Vuosaaressa kouluttajalääkärinä. Uusi ylilääkäri on Pieksämäen kaupungilla johtavana ylilääkärinä työskennellyt Aino Rubini. Savosta kotoisin olevalla Rubinilla ei ollut aktiivisia muuttoaikeita mielessään, kunnes keskustelut idän johtavan ylilääkäri Mari Kinnusen saivat Rubinin kiinnostumaan paikasta Vuosaaressa.

– Kuopuksemme aloittaa koulun syksyllä, joten pohdimme puolisoni kanssa, että tässä vaiheessa on hyvä lähteä pääkaupunkiseudulle, kertoo 7- ja 10-vuotiaiden lasten äiti puhelimitse Kuopiosta.

Kansainvälistä työtä

Reilu parikymmentä vuotta Suomen Punaisessa Ristissä (SPR) vapaaehtoisena sekä nuoriso- ja luottamustoimissa toimineella Rubinilla on kokemusta työskentelystä ulkomailta.

– Olen työskennellyt esimerkiksi Kosovossa puoli vuotta SPR:n nuorisoprojektissa, mainitsee Kuopiosta kesäkuussa Helsinkiin pysyvästi muuttava Rubini.

Kansainvälisistä työtehtävistä on varmasti paljon apua myös Vuosaaressa, jossa saattaa olla niin henkilö- kuin asiakaskunnaltaan Suomen kansainvälisin terveysasema. Myös Pieksämäen terveyspalveluilla henkilökunta oli kovin kansainvälistä.

– Vuosaaressa asiakkaiden kansainvälisyyden huomaa käytännössä terveysaseman puhelinkeskuksessa siitä, että siellä puhutaan paljon eri kielillä. Onneksi henkilökunnassa on paljon eri kielten taitajia, mutta silti tulkkejakin tarvitaan paljon, Rubini sanoo.

Lääkärivaje riesana

Vuosaaren terveysasemalla kärsitään lääkärivajeesta, jollainen oli alkuun myös Pieksämäellä, jossa Rubini aloitti työt nelisen vuotta sitten.

– Lääkärivaje on Vuosaaren suurin haaste, johon on lähdetty pureutumaan. Meillä on tällä hetkellä kaksi osa-aikaista lääkärikouluttajaa Vuosaaressa, mutta olemme saamassa kokoaikaisen kouluttajan, joka helpottaa tilannetta, Rubini pohtii.

Kokoaikaisen lääkärikouluttajan saaminen taloon on tärkeä asia, sillä Vuosaaren terveysasema on Helsingin suurimpia koulutusterveyskeskuksia, jossa koulutetaan lääkäreitä erikoistumaan tai yleislääkäreiksi. Nuoriin lääkäreihin ja heidän koulutukseensa panostaminen tuo taloon kokeneita yleislääketieteen erikoislääkäreitä myöhemmin. Kyseessä on pitkän linjan sijoitus, sillä erikoislääkäriksi valmistuminen kestää vielä kuusi vuotta lääkäriksi valmistumisen jälkeen.

– Tavoitteenamme on saada Vuosaaren terveysaseman houkuttelevaksi työpaikaksi juuri työuransa alussa oleville nuorille lääkäreille, sillä sitä kautta pystytään vaikuttamaan lääkärivajeeseen nyt ja tulevaisuudessa. Onnistuimme tässä Pieksämäelläkin, joten en näe syytä, miksi asia ei onnistuisi myös Vuosaaressa, Rubini linjaa.

Apotti ja korona syövät resursseja

Vuosaaren terveysasema sijaitsee palvelukeskus Albatrossissa. Kuva: Antti Honkanen

Vuosaaren terveysasema sijaitsee palvelukeskus Albatrossissa. Kuva: Antti Honkanen

Aino Rubini myöntää, että Helsingin kokoisessa kaupungissa yksittäisillä terveysasemilla on huomattavasti pienempi päätäntävalta ja mahdollisuus nopeisiin korjaustoimenpiteisiin kuin vaikkapa Pieksämäellä.

– Organisaation suuruudesta on toisaalta myös monia etuja, esimerkiksi väestötason terveystietoja on Helsingissä ammattilaisilla käytettävissä paljon. Nyt käynnissä oleva siirtyminen sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmä Apottiin on kuitenkin hidastanut toimintojamme, ja joudumme henkilökunnan kanssa opettelemaan monenlaista uutta, Rubini miettii.

Jos Apottiin siirtyminen syö Vuosaaren terveysaseman resursseja, niin tekee yhä myös koronatilanne.

– Meillä on osa hoitohenkilökunnasta sekä lääkäreistä vielä sidottu kaupungin koronahoitoon, mutta tilanne on onneksi koko ajan menossa parempaa kohti, Rubini iloitsee.

Parannukset vievät aikaa

Aino Rubinilla on siis monenlaisia haasteita selvitettävänä uudessa työpaikassaan, mutta samalla hän kehuu, että ”Vuosaaren terveysasema on täynnä hienoja ja kokeneita työntekijöitä, jotka haluavat saada terveysaseman toiminnot paremmiksi.”

– Ei ole kenenkään etu, että terveysasema ei pysty toimimaan tällä hetkellä parhaalla mahdollisella tavalla. Valitettavasti lääkärivajeesta ja Apottiin siirtymisestä johtuen meillä on paljon työtä edessämme, jotta voimme palvella asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla. Asiakkaan näkökulmasta toiminnan parannukset eivät usein näy muutaman kuukauden jälkeenkään, mutta voin vakuuttaa, että yhdessä henkilökunnan kanssa teemme koko ajan hartiavoimin töitä, jotta voimme jatkossa palvella asiakkaita paremmin, Vuosaaren terveysaseman uusi ylilääkäri Aino Rubin vakuuttaa.

Vuosaaren terveysaseman (Kahvikuja 3, puh. +358 9 310 60850) verkkosivut. Terveysasema on avoinna arkisin kello 8–16.

Haastattelu: Antti Honkanen