Vuosaari saamassa oman pelastusasemansa

Tässä palokunta sammuttaa metsäpaloa Kallahdessa vappuna 2021.

Tässä palokunta sammuttaa metsäpaloa Kallahdessa vappuna 2021.

Helsingin pelastuslaitos parantaa valmiuttaan Itä-Helsingissä, ja se avasi uuden pelastusaseman Kontulassa maanantaina 3.5.

– Lähitulevaisuudessa tavoitteenamme on avata pelastusasemat myös Tapanilaan ja Vuosaareen. Kontulassa toimimme aluksi kunnostetuissa vuokratiloissa Sirrikujalla ja valmistelussa on kokonaan uuden pelastusaseman rakentaminen saman kadun varteen, pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki Helsingin pelastuslaitokselta kertoo.

– Uusilla pelastusasemilla pelastuslaitos vastaa alueen väestömäärän kasvuun ja ilmenneisiin puutteisiin toimintavalmiusajoissa. Toimintavalmiusajalla tarkoitetaan aikaa, joka kuluu hälytyksen saamisesta yksikön saapumiseen onnettomuuskohteeseen, Korkiamäki sanoo.

Uusien pelastusasemien rakentaminen vie byrokratian takia oman aikansa.

– Tapanilan asema on hankkeista kiireellisin, ja veikkaisin, että Vuosaareen saadaan oma asema 4–5 vuoden kuluessa. Tonttivarauskin on jo tehtynä Vuosaaren liikuntapuistosta Pallokujalta. Alun perin halusimme asemalle paikan läheltä kauppakeskus Columbusta, mutta sellaista ei löytynyt, Korkiamäki mainitsee.

Henkilöstöpula on myös syy siihen, että pelastusasemien perustamiseen menee aikaa.

– Palomiehistä on pulaa. Tilannetta ei yhtään helpota se, että Helsingin pelastuslaitoksen koulutus on näillä näkymin loppumassa. Nyt on menossa viimeinen kurssi, ja koulutus on loppumassa vuonna 2023. Teemme kovasti töitä sen eteen, että koulutus Helsingissä jatkuisi tuon jälkeenkin.

Kontulan pelastusasema on ns. kärkiyksikkö. Se on nopea ja ketterä yksikkö, joka tavoittaa onnettomuuskohteen nopeasti ja pystyy aloittamaan pelastamiseen liittyvät ensitoimenpiteet. Sellaista suunnitellaan aluksi Vuosaareenkin.

– Kärkiyksikköä pystytään pyörittämään 12 miehellä, kun varsinaiseen sammutusyksikköön kuuluu 24 miestä, Korkiamäki kertoo.

Entä miten käy jatkossa Vuosaaren VPK:n, jos tänne tulee oma pelastusasema?

– Kyllä sille on omat, tärkeät tehtävänsä jatkossakin, pelastuspäällikkö Jari Korkiamäki toteaa.

Haastattelu: Eero Honkanen