Ihan tavallinen vuosaarelainen: Mikko Ijäs on paljasjalkajuoksun edelläkävijä

Pohjois-Vuosaaressa asuva Mikko Ijäs, 42, on tutkija ja kuvataiteilija, joka valmistui tohtoriksi vuonna 2017 Aalto-yliopistosta. Tässä hän juoksee Vuosaarenhuipulla. Kuva: Juoksija-lehti, Ari J. Hyytiäinen

Pohjois-Vuosaaressa asuva Mikko Ijäs, 42, on tutkija ja kuvataiteilija, joka valmistui tohtoriksi vuonna 2017 Aalto-yliopistosta. Tässä hän juoksee Vuosaarenhuipulla. Kuva: Juoksija-lehti, Ari J. Hyytiäinen

Kuinka kauan ja missä olet asunut Vuosaaressa?
– Olen asunut Pohjois-Vuosaaressa vuodesta 2019.

Missä muualla kuin Vuosaaressa olet asunut, miksi olet muuttanut Vuosaareen?
– Olen kotoisin Keski-Suomesta ja olemme asuneet perheeni kanssa Helsingin keskustassa Hernesaaressa, Punavuoresssa ja Kalliossa vuodesta 2003 lähtien. Vuosaareen muutto tuli ajankohtaiseksi, kun kyllästyimme keskustassa asumisen korkeisiin elinkustannuksiin ja halusimme lähelle luontoa sekä eroon asuntolainasta.

Oletko käynyt kouluja tai työskennellyt Vuosaaressa?
– Työskentelen tällä hetkellä etätöissä Vuosaaressa.

Kerro jotakin itsestäsi.
– Olen tehnyt väitöskirjani ”Fragments of the Hunt” (Aalto 2017) alkuperäiskansojen juoksukulttuureista ja niiden suhteesta taiteen syntyyn. Jatkoin tutkijana Harvardin yliopistossa ihmisen evoluutiobiologian laitoksella ja nykyisin teen tutkimustani Helsingin yliopiston alaisuudessa. Tutkimuksen ja taiteen lisäksi olen myös yksi paljasjalkajuoksun edelläkävijöistä täällä Suomessa sekä zenbuddhalaisen hyväntekeväisyysjärjestö Peacemakers Finlandin perustajajäsen.

Mitä harrastat Vuosaaressa?
– Aloitin juoksemaan paljain jaloin vuonna 2012, jonka jälkeen olen opettanut ja innostanut myös muita ihmisiä kokeilemaan paljasjalkajuoksua, sillä siihen ei tarvita aikaisempaa kokemusta tai kalliita välineitä. Järjestän paljasjalkajuoksukurssin verkossa perjantaina 28.5. sekä perjantaina 11.6., siihen voivat osallistua kaikki asiasta kiinnostuneet. Tarkoituksena on kannustaa ihmisiä liikkumaan näin kesän koitteessa, ja toivottavasti kurssi myös tukee Vuosaaren yhteisöllisyyttä. Juoksukurssiin voi tutustua: www.mikkoijas.com/paljasjalkajuoksukurssi

Juoksuharrastuksen lisäksi käymme säännöllisesti meressä uimassa, ja tänä talvena kävin usein myös hiihtämässä liukulumikengillä.

Mikä on parasta Vuosaaressa?
– Vuosaari on upea paikka. Olemme perheemme kanssa viihtyneet täällä erittäin hyvin. Meillä on Uutelassa oma viljelypalsta, jonka saimme tänä keväänä. Se pitää meidän koko perheen hyvin kiireisenä, varsinkin nyt keväällä.

Mikä on suosikkipaikkasi Vuosaaressa?
– Tällä hetkellä on kaksi paikkaa, uusi viljelypalstamme Uutelassa ja ikisuosikki Mustavuoren luonnonsuojelualue, joka yllättää aina. Joskus on peuroja, joskus lintuja, joskus käärmeitä, joskus on lunta ja joskus ei, mutta aina siellä jotain yllättävää on.

Mikä on mieleisin muistosi Vuosaaresta?
– Vuodenaikojen vaihtelu näkyy täällä tosi hienosti, sellaista on vaikea havaita isojen kaupunkien keskustoissa.

Mitä ajattelet koronatilanteesta, miten se on vaikuttanut elämääsi?
– Olen saanut viettää enemmän aikaa perheeni parissa ja tarkkailla luontoa sekä vuodenaikojen vaihtelua koronan ansiosta. Yleensä olemme viettäneet aikaa talvisin ulkomailla, mutta tänä talvena olimme kotona, mikä mahdollisti lintulaudan ylläpitämisen parvekkeellamme. Sen ansiosta tutustuimme vanhaan käpytikkaurokseen, joka käy moikkailemassa meitä vieläkin lähes päivittäin.

Haastattelu: Antti Honkanen