15 tunnin kaupunkipyörälenkki vaati kaveriporukalta suunnittelua ja sisua

Pyöräjengi Maratontien ja Pyörätien risteyksessä Vantaalla. Kuva: Kaupunkipyörälenkkeilijät

Pyöräjengi Maratontien ja Pyörätien risteyksessä Vantaalla. Kuva: Kaupunkipyörälenkkeilijät

Kaveriporukka, johon kuuluvat Reija Vuorela, Inka Uotila, Petter Junni, Pontus Flink ja Joonas Turunen, päättivät sunnuntaina 15.8. lähteä kiertämään pitkän lenkin kaupunkipyörillä, joiden liikennöitsijä on HSL. Matkalla kuljettiin Helsingin ja Espoon kaupunkipyöräasemia reitin ulkokehältä. Ryhmän ainoa vuosaarelainen, Inka Uotila joutui flunssan takia jäämään pyörälenkiltä pois.

Kaveriporukka pitää monipuolisesta liikunnasta, moni heistä muun muassa juoksee, pyöräilee ja harrastaa salsatanssia, silti yhteensä 15 tunnin ja 3 minuutin retki, jonka aikana oltiin liikkeessä 9 tuntia ja 50 minuuttia, vaati myös henkistä kanttia.

Miksi lähditte kiertämään kaupunkipyörillä 114 kilometrin lenkkiä sunnuntaina kello 8.28–23.31?

– Halusimme vastapainoa kotona oleskelulle, joten päätimme lähteä katselemaan kauniita ja rauhoittavia Suomen kaupunki- sekä luontomaisemia.

Tarkoitus oli kiertää kaupunkipyörillä Espoon ja Helsingin kaupunkipyöräasemia ulkokehältä, ja myös siten, että olisimme välttyneet puolen tunnin ylittävän ajon lisämaksuilta vaihtamalla pyöriä riittävän usein. Päädyimme myös käväisemään Vantaan puolella, ja meille oli hieno saavutus, että sielläkin tuli hetki pyöräiltyä. Nyt voikin sanoa, että kävimme koko pääkaupunkiseudun kattavan kaupunkipyörälenkin.

Käytittekö jotakin karttasovellusta kierroksen toteuttamiseen?

– Fillarit-appi toimi loistavasti! Pyörissä on nopeusmittarit ja kelloissa myös tarvittaessa kompassit. Käytimme myös avuksi fillariasemien karttoja sekä Googlen karttoja, joiden satelliittikuvat auttoivat ainakin osaa reitin hahmottamisessa.

Missä kaikkialla kävitte sunnuntaina 15.8. pyörämatkallanne?

– Pyöräilimme esimerkiksi seuraavissa paikoissa: Ruoholahti, Vattuniemi, Westend, Matinkylän ranta, Olari, Suurpelto, Mankkaa, Leppävaara, Malminkartano, Paloheinä, Siltamäki, Suurmetsä, Jakomäki, Mellunkylä, Aurinkolahden ranta, Jollas, Kruunuvuorenranta, Herttoniemenranta, Katajanokka, Ullanlinna ja Munkkisaari.

Kertokaa lisää pyöräretkestänne?

– Yllättävää oli kaupunkipyöräpysäkkien lyhyt etäisyys toisistaan. Tämä tarjosi kivasti pieniä taukoja matkan varrella, kun palautimme pyörät ja otimme ne taas uudestaan käyttöön.

Löydettyämme hyvän pyörän pyrimme pitämään sen, kunnes matkan loppuvaiheilla sade huuhtoi niistä öljyt. Pyörän vaihto todella kannatti, sillä aina löytyi uusi menopeli, joka toimi kuin rasvattu salama. Kaupunkipyörän käytön yksi hyvä puoli onkin se, ettei tarvitse kantaa mukana pyörän huoltovälineitä!

Laajasalon kohdalla alkoi kyllä kropassa tuntua, loppu olikin tahdonvoimaa ja uskoa siihen, että maaliin päästään.

Mistä piditte eniten Vuosaaressa pyöräilyssä? Entä oliko Vuosaaressa jotain, mistä ette pitäneet?

– Vuosaari on kivasti vaihteleva paikka, jossa on sekä vanhempia omakotitaloalueita että modernia urbaanisuutta. Emme käyneet Mustavuoressa emmekä Uutelassa, koska siellä ei ole pyöräasemia, mutta Uutelan kanava oli kaunis ja rauhallinen alue, kuten myös Aurinkolahti.

Vuosaaren ranta-alueilla oli verrattain napakka tuuli, joka toisaalta piti meidät myös hereillä. Kerrospukeutumisen takia tuuli ei matkantekoa liiemmin haitannut – nautimme paljon Vuosaaren merellisistä ja virkistävistä maisemista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Petter Junni, Joonas Turunen, Pontus Flink ja Reija Vuorela Aurinkotuulensillalla Aurinkolahdessa.

Petter Junni, Joonas Turunen, Pontus Flink ja Reija Vuorela Aurinkotuulensillalla Aurinkolahdessa. Kuva: Kaupunkipyörälenkkeilijät

Onko tästä tarkoitus tehdä perinne?

– Kyllä tämä on jo perinne, sillä kolmatta kertaa vedettiin. Tähtäämme sellaiseen lauantaihin tai sunnuntaihin, jolloin sää on hyvä.

Mitä vinkkejä antaisitte samanlaisesta kierroksesta haaveileville?

– Kaupunkipyörät on tarkoitettu kaikille, eikä niiden käyttämiseen tarvita mitään erityistaitoja. Tehkää niin kuin mekin teimme ensimmäisellä kerralla: koettakaa mennä rauhallisesti, kunnes ette enää jaksa. Muistakaa nesteytys ja energiatankkaukset asemilla pysähtymisten aikana, ja syökää tukeva lounas matkan varrella. Sitten vain tahdonvoimalla loppuun, ja hyvä tulee!

Vapaa sana kaupunkipyöristä.

– Toivomme, että kaupunkipyöriä olisi Suomen jokaisessa kaupungissa! Olisi hienoa saada ihmisiä liikkumaan enemmän, varsinkin pyöräilemään, ja vielä mieluiten kaupunkipyörillä. Mitä enemmän kaupunkipyöräilijöitä on, sitä enemmän saadaan pysäkkejä lisää! Pyöräily on mahtavaa, pääkaupunkiseudulla on paljon kauniita paikkoja, joista suurin osa on lähellä kaupunkipyöräasemia.

Ensi vuonna saa liittyä meidän mukaan ken haluaa! Meidät löytää Instagramista vaikka seuraavalla tunnisteella #kaupunkipyörälenkki

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuva: Kaupunkipyörälenkkeilijät