Löytöretkiä Helsingin seudulle

Jussi Iltanen: Löytöretkiä Helsingin seudulle. Karttakeskus 2021. 224 sivua.

Jussi Iltanen:
Löytöretkiä Helsingin seudulle.
Karttakeskus 2021. 224 sivua.

Löytöretkiä Helsingin seudulle on Jussi Iltasen kirjoittama opaskirja, joka johdattaa ja innostaa lukijan tutkimaan pääkaupunkiseudun historiaa ja luontoa myös oman kotikaupunginosan ulkopuolella. Nykyisten rakennusten ja kaupunginosien lomaan on jäänyt merkkejä ja rakennuksia, jotka kertovat menneestä ajasta ja elämästä. Oppaan avulla niidenkin löytäminen ja havaitseminen on helppoa.

40 eri reittiä

Oppaassa on 40 monipuolista kävelyreittiä ympäri pääkaupunkiseutua. Kuljettavat reitit on suunniteltu siten, että ne alkavat ja päättyvät metro- ja juna-asemille tai runkoliikenteen pysäkeille. Reittejä yhdistelemällä voi kävellä tai pyöräillä myös 20 yli kymmenkilometristä reittiä.

Oppaassa on selkeille kartoille merkityt reitit ja kohteet. Kirjassa on runsaasti valokuvia niin rakennuksista kuin luonnostakin. Vuosaari on valittu yhdeksi oppaan neljästäkymmenestä pääkaupunkiseudun retkikohteesta. Muita kohteita ovat esimerkiksi Herttoniemi ja Laajasalo, Puotila ja Mellunmäki, Tapanila ja Puistola, Tikkurila ja Hakkila, sekä Tapiola ja Otaniemi.

Myös Vuosaari hyvin esillä kahdella eri reitillä

Vuosaari esitellään kahdella eri reitillä. Toinen reiteistä kulkee Rastilasta Aurinkolahteen ja sen pituus on 9,8 km. Toinen reitti kulkee Rastilasta Keski-Vuosaareen ja se on pituudeltaan 4,8 km. Molemmat reitit yhdistelemällä reitin pituudeksi tulee 14,6 kilometriä.

Vuosaaresta pidemmän reitin kohteina on esitelty esimerkiksi Nordsjön kartano, Aurinkolahti huviloineen, Uutelan kanava, Saseka-talo, Kallvikin huvilat ja Rastilan kartano. Lyhyempi reitti suuntautuu vanhan Vuosaaren puolelle ja esiin on nostettu muun muassa terassitalot, eri taloyhtiöiden lamellitalot, Pohjoinen ostoskeskus, Kangaslampi ja Vuosaaren kirkko.

Ja mikäli kulkijan kahvihammasta alkaa kolottaa, niin alueen kahvilatkin on oppaassa mainittu.

Löytöretkiä Helsingin seudulle on oiva tietopaketti omaan kotikaupunginosaan paremmin tutustumaan haluaville. Ja jos omat nurkat ovat jo tuttuja, niin kirjan avulla hieman kaukaisemmatkin kohteet tulevat kätevästi retkeilemällä tutuiksi.

Jussi Iltanen on tietokirjailija ja kartografi, joka on kirjoittanut useita kirjoja Helsingin ja eri kaupunkien historiasta. Hän on suunnitellut myös monia matkaoppaita. Iltasen patikoimisharrastus on suuntautunut kotimaan lisäksi myös eri puolille Eurooppaa.

Eero Honkanen