Jani Toivokoski julkaisee kuvaamiaan paikallishistoriavideoita vuosaarelaisten iloksi

– Videokuvaajille minulla on yksi vinkki: kuvatkaa kamera poikittain ei pystyttäin. Tuskin kukaan haluaa katsoa televisiotakaan pystyyn käännetyltä ruudulta, Jani Toivokoski naurahtaa.

– Videokuvaajille minulla on yksi vinkki: kuvatkaa kamera poikittain ei pystyttäin. Tuskin kukaan haluaa katsoa televisiotakaan pystyyn käännetyltä ruudulta, Jani Toivokoski naurahtaa.

Maaliskuussa 1983 Vartiokylästä Vuosaareen muuttaneella Jani Toivokoskella, 45, on laaja kokemus kaupunginosan sisällä eri paikoissa asumisesta, sillä hänellä on ollut yhdeksässä eri paikassa koti Vuosaaressa.

– Olen asunut Pohjois- ja Keski-Vuosaaressa, Meri-Rastilassa sekä Kallahdessa, nykyään Isonvillasaarentiellä asuva Toivokoski sanoo.

Paikallishistoriasta ja -tulevaisuudesta kiinnostunut Toivokoski asuu tällä hetkellä Vuosaaren historiaan kytkeytyvässä asunnossa, sillä asuntoon liittyy Vuosaaren keisariksikin kutsuttu Martti Ilveskorpi, jonka vaikutus Vuosaaren kehitykseen 1960-luvulla oli mittava.

– Isonvillasaarentien kerrostaloasunnossa on melkoinen harvinaisuus, sillä täällä on takka. Aikalaisilta olen kuullut, että nimenomaan Martti Ilveskorpi olisi takan halunnut asuntoon vuonna 1965, kun talo on rakennettu Ilveskorven johtaman Asuntosäästäjät ry:n johdolla. Missään muussa taloyhtiömme asunnossa en takkaa tiedä olevan, Toivokoski pohtii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Jos Toivokoski on ollut kiinnostunut historiasta, niin myös tulevaisuus on aina kiinnostanut häntä, kuten tästä Vuosaari-lehdessä 9.5.1990 julkaistusta Vuosaaren yläasteen äidinkielen ainekirjoituksesta ilmenee.

Jos Toivokoski on ollut kiinnostunut historiasta, niin myös tulevaisuus on aina kiinnostanut häntä, kuten tästä Vuosaari-lehdessä 9.5.1990 julkaistusta Vuosaaren yläasteen äidinkielen ainekirjoituksesta ilmenee.

Antenneja asentamalla ja lehtiä jakamalla Vuosaari tutuksi

Toivokosken vanhemmat omistivat antenniasennuksiin erikoistuneen MT-Huolto Oy:n, jonka liiketila sijaitsi vuosina 1982–1988 Pienen Villasaaren tie 1:ssä ja 2012–2021 Isonvillasaarentie 3:ssa. Ensin Toivokoski auttoi lapsena papereiden mapittamisessa sekä siivouksessa, kunnes vartuttuaan alkoi tehdä myös antenniasennuksia Vuosaaressa.

– Olen satoihin vuosaarelaisasuntoihin uusinut antennipistorasian tai asentanut antennin katolle. 90-luvulla jaoin jonkin aikaa Vuosaari-lehteä, joten Vuosaaren asuintalot ja kadut ovat tulleet erilaisten töiden kautta tutuiksi, Toivokoski laskee.

Nykyään Toivokoski työskentelee asiantuntijatehtävissä, mutta hän on sanojensa mukaan aina katsonut elämää videokameran linssin läpi. 

– Pienenä kuvasin isän VHS-videokameralla kotivideoita, joita lähetimme Speden tee-se-itse TV:lle, peruskoulun Vuosaaressa käynyt Toivokoski kertoo.

Videokameralle päätyi tuntikaupalla tavaraa Toivokosken arkielämästä. Osan näistä videoista kolmen lapsen isä on ladannut Youtube-kanavalleen, joka löytyy täältä. Vuosaaren historiasta kiinnostuneiden iloksi. Nostalgiamatkoja Vuosaaren lähimenneisyyteen tarjotaan esimerkiksi videoilla, joissa ajetaan autolla Vuosaaren ympäri huhtikuussa 1996 tai kävellään nykyisen Aurinkolahden paikalla vuonna 2000.

Juttu jatkuu videon jälkeen…

Videoita arkisista asioista

Videoiden digitoiminen sekä editoiminen julkaisukuntoon on aikaa ja kärsivällisyyttä vaativaa puuhaa.

– Karrikoiden voisi sanoa, että minuutin Youtube-pätkän muokkaamiseen menee seitsemän minuuttia, kun nykylaitteet ja -ohjelmat eivät aina pelitä keskenään. Aloitin digitoimisen viitisentoista vuotta sitten, eikä loppua näy. En myöskään halua julki henkilöiden yksityiskeskusteluja, joita kuuluu joissain videoissa, eli äänimaailmaakin pitää usein muokkailla. 

Toivokoski kuvaa ja julkaisee videoita omaksi iloksi sekä muistoiksi tuleville sukupolville. Paikallishistoriasta kiinnostunut vuosaarelainen kehuu netin karttapalveluja sekä Google Street Viewiä, mutta harvassa ovat julkisessa katselussa olevat videot kotikaupunginosamme historiasta. Toivokoski kehottaa kuvaamaan arkisia asioita, jotka saattavat olla parinkymmenen vuoden päästä jo historiallisia.

– Saattaa kuulostaa tyhmältä, mutta mielestäni kannattaa kuvata taloja, ajoneuvoja, ihmisten pukeutumistyyliä, pieniä metsäalueita ja maitotölkkejä – arkiset asiat ovat aikansa kuvia, jotka saattavat kadota nopeastikin. Liikun paljon kävellen, pyöräillen ja veneillen Vuosaaressa, jonka monipuolisessa ympäristössä riittää kuvattavaa todella paljon. Viime aikoina olen pyrkinyt kuvaamaan rakennuskohteita ennen, rakentamisen aikaan ja valmistumisen jälkeen.

Vuoden 1992 kotibileetkin filmillä

Nykyään Toivokoski kuvaa 4K-videokuvaa tallentavalla kännykällään ja yhä pääosin liikkuvaa kuvaa. Hänen mielestään kuva kertoo tuhat sanaa, mutta video miljoona. Nykyajan ongelma on se, että korkealaatuiset videot vievät mahdottoman paljon tilaa pilvitallennuspaikoista ja niitä pitäisi ehtiä myös katsomaan. Toisaalta kuvaamiskalustot ja -ohjelmat ovat nykyään sen verta edullisia ja pieniä, että harrastelijatkin niitä voivat helposti ostaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen…

Toivokosken suunnitelmissa on järjestää tulevana kesänä Vuosaaressa tapaaminen niiden koulukavereiden kanssa, joiden kanssa peruskoulu loppui 30 vuotta sitten vuonna 1992. Tuolta vuodelta löytyy toki myös herran kuvaama video koulukavereiden kotibileistä, mutta sitä tuskin tullaan koskaan julkaisemaan missään. 

– Olen lähettänyt kavereilleni henkilökohtaisen linkin ja tunnistautumisen takana olevia videoita, joissa he esiintyvät, sekin on kiva, että ne eivät jää vain arkistoihini, Vuosaaren merenrannoilla sekä lähisaaristossa parhaiten viihtyvä Jani Toivokoski toteaa.

Haastattelu: Antti Honkanen
Kuvat: Jani Toivokoski