Valkoposki- ja kanadanhanhet saapuivat

Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Pienikokoisempi valkoposkihanhi Uutelassa.

Pienikokoisempi valkoposkihanhi Uutelassa.

Valkoposki- ja kanadanhanhet ovat molemmat ovat branta-hanhia. Siis höyhenpuvultaan musta-valkoisia hanhia, poiketen väritykseltään huomattavasti anser-hanhista, harmaahanhista. 

Kumpikaan ”brantoista” ei ole alkuaan kotimaista alkuperää. Kanadanhanhi on amerikkalaista lajistoa, valkoposket ovat aikoinaan jääneet muuttoreitin varrelle Itämerelle pesimään. Alkuperältään äärimmäiseltä tundralta kotoisin ja ”arktikaan” kuuluvia hanhia. Ihmetystä herättääkin, miksi valkoposkihanhet (Brantaleucopsis) levittäytyvätkin hyvällä menestyksellä etelään päin ilmaston lämmetessä. Kanadanhanhet (Branta canadensis) eivät ole niin arktisia alkuperältään kuin valkoposket. 

Monilla muillakin linnuilla tapahtuu sopeutumista muuttuviin olosuhteisiin, niin lokeilla, puluilla kuin varpusillakin. Pulujen alkumuotohan on kalliokyyhky, ehkä kivitalot muistuttavat kallioita, jotka laukaisevat pesimisvietin. Aavat uimarannat ehkä valkoposkilla, vähän ihmisten kiusaksikin. Metsästys voisi olla ratkaisu ongelmaan, mutta se on tarkoin luvanvaraista. Valkoposkihanhen ampuminen on erityisluvalla mahdollista, mutta syöminen ei silloinkaan. Mutkikkaita nämä direktiivit ovat EU:ssa. Kanadanhanhi on Suomessa metsästettävä riistalaji, jolla on omat metsästysaikansa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Rotevampi kanadanhanhi Kuningattaresta kuvattuna.

Rotevampi kanadanhanhi Kuningattaresta kuvattuna.

Monet arktiset lintulajit eivät ”luonnostaan” osaa pelätä ihmistä, joitakin lajeja voi jopa silittää niiden hautoessa. Toisaalta on ihan kiva nähdä ”kaklattavia, haukahtelevia tai kronkottavia”  hanhiauroja Vuosaaressa. Molemmat hanhilajit ruokailevat päivisin pelloilla tai nurmikoilla ja yöpyvät lähisaarilla, joten niitä voi päivittäin nähdä ja kuulla ylilentävinä Vuosaaressa. 

Täyttömäki on bongareiden suosiossa tarkkailtaessa tuhatpäisiä hanhiauroja keväisin ja syksyisin. Vain valkoposket ja kanadanhanhet pesivät lähisaarissa, osittain jo mantereellakin. Tiiran www.tiira.fi-sivustoilta Tringan kohdalta voi hyvin seurailla Vuosaaren lintumaailman tapahtumia.

Markku Piipponen