Vuotalon katolle tulossa aurinkovoimala

Vuotalon katolle asennettavan aurinkovoimalan teho on 122 kWp. Siitä saatava energia menee lähes kokonaan Vuotalon käyttöön.

Vuotalon katolle asennettavan aurinkovoimalan teho on 122 kWp. Siitä saatava energia menee lähes kokonaan Vuotalon käyttöön. 

Kulttuurikeskus Vuotalon katolle asennetaan parhaillaan aurinkopaneeleita. 

– Helsingin kaupungin palvelurakennuksista kartoitetaan jatkuvasti soveltuvia kohteita uusille aurinkosähköjärjestelmille, johtava energia-asiantuntija Jukka Huikari Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristöstä kertoo.

Huikarin mukaan soveltuvuuteen vaikuttaa kiinteistön sähkönkäyttö ja käytön profiili (eli onko kesäaikaan, jolloin sähköntuotanto on korkeinta, sähkönkulutusta). 

– Tämän lisäksi kiinteistön katon kunto ja kantavuus pitää soveltua voimalalle. Vuotalo oli näistä edellä mainituista syistä sopiva kohde, Huikari toteaa.

Asennustyöt Vuosaaren keskustassa sijaitsevan Vuotalon katolla ovat vielä kesken ja arvioitu valmistumisaika on kesäkuuhun mennessä.

– Vuotalon voimalan teho on 122 kWp. Aurinkovoimalasta saatava energia menee lähes kokonaan Vuotalon käyttöön, mahdollinen ylijäämäsähkö myydään sähköverkkoon. Tämä on myös ollut lähtökohtaisesti järjestelmien mitoitusperuste Helsingin kaupungin palvelurakennuksissa, Huikari sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Aurinkosähköjärjestelmiä on asennettu useisiin kaupungin palvelurakennuksiin sekä vuokra-asuntoihin. Tässä hankinnassa kilpailutettiin yhteensä kuuden aurinkosähköjärjestelmän hankinta, joissa muita kohteita olivat esimerkiksi Malmin sairaala ja Myllypuron terveysasema.

– Aurinkosähköjärjestelmät eivät vaadi juuri huoltoa. Olosuhteista riippuen paneelit voi olla tarpeen puhdistaa. Järjestelmän invertterit joudutaan todennäköisesti uusimaan ainakin kerran paneelien eliniän aikana, johtava energia-asiantuntija Jukka Huikari mainitsee.

Vuotalon johtaja Tuuli Tokkola on tyytyväinen uusista aurinkopaneeleista. 

– Olemme iloisia, että Vuotalon saa nyt aurinkopaneelit, paistaahan täällä hyvin aurinkokin näin meren vieressä. Toivomme, että saamme myös mittariston aulaan näkyville. Mittaristosta kaikille näkyisi kertyvän aurinkoenergian virta, Tuuli Tokkola toteaa. 

Teksti: Eero Honkanen
Kuvat: Fabian Willgren / Solnet