Västäräkistä vähäsen…

Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Koirasvästäräkki Kallahden uimarannalla, jossa tavattiin lintu jo 18.3. tänä vuonna. Pääjoukot saapuivat myöhemmin.

Koirasvästäräkki Kallahden uimarannalla, jossa tavattiin lintu jo 18.3. tänä vuonna. Pääjoukot saapuivat myöhemmin.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niin myös västäräkillä. Vässy ja riukupyrstö niistä käytetyimpiä. Västäräkki (Motacilla alba) on ensimmäinen pitkänmatkanmuuttaja kaukaa Saharan eteläpuolelta. Tuntuu hämmästyttävältä, kuinka hentoinen poukkoilevasti lentelevä pikkulintu voi ylittää Saharan ja Välimeren ja Alpit ja paljon muuta. 

Yhtä yllättävää on pesäpaikan valinta milloin autoon, junaan tai ruotsinlaivaan. Luulisi poikasten ruokinnan olevan hankalaa myrskyisellä merellä. Kesämökeillä puupinot ja puuceet ovat lempikohteita. Usein pesä on kuitenkin ihmisen lähivaikutuspiirissä ja kutakuinkin samassa paikassa kuin edellisinä kesinä. Johtuisiko tarkasta suunnistusvaistosta vai mistä? 

Sympaattinen lintu, jolla taisi olla melkoinen rohkeudenpuuska ajaessaan varpushaukkaa takaa. Rannikoilla ja hietikoilla linnun tapaa usein, harvemmin ikikuusikoissa. 

Molemmat puolisot hautovat ja hoitavat kaksi pesyettä kesässä ja sitten taas alkaa syysmuutto. Onpa västäräkki yrittänyt hyönteissyöjänä talvehtimistakin navetassa huonolla menestyksellä. Pihapiirien elävöittäjä lintu kuitenkin on. 

Kansanperinteissä västäräkki on tuonut milloin hyvää ja joskus pahaakin. Västäräkkiä tavataan lähes koko ”vanhanmaailman” alueella ja Alaskassa.       

Markku Piipponen