Heteniityntien koulurakennuksen huono kunto ajaa oppilaita Punakivenkentän paviljonkeihin jo 24.10. alkaen

Vuonna 1950 valmistuneen Heteniityntien koulurakennuksen vesi- ja viemärijärjestelmän huono kunto ajaa oppilaat aikaistettuun väistöön. Kuvat: Eero Honkanen

Vuonna 1950 valmistuneen Heteniityntien koulurakennuksen vesi- ja viemärijärjestelmän huono kunto ajaa oppilaat aikaistettuun väistöön.

Keväällä 2022 Vuoniityn peruskoulun Heteniityntien toimipisteen päärakennuksessa tehdyssä kuntotutkimuksessa selvisi, että vesi- ja viemärijärjestelmä vaatii uusimista. Lisäksi arvioitiin, ettei erillistä ylläpitokorjausta ole järkevää tehdä, vaan järjestelmä kannattaa uusia samalla kun rakennus perusparannetaan alkaen kesällä 2024.

Vuonna 1950 valmistuneen koulurakennuksen kunto on huolettanut jo pitkään, ja sen peruskorjauksen ja pysyvien uusien lisätilojen pitäisi valmistua näillä näkymin kesällä 2026. Vaikkakin väistötiloihin siirtymistä pitää aikaistaa, niin remontti- ja rakentamissuunnitelmatkin vievät pari vuotta aikaa.

– Tämä vaikuttaa moneen perheeseen. Lohikäärmeenpolku 5:n väistötiloihin siirtymisestä 24.10.2022 alkaen on tullut oppilaiden huoltajilta niin kehuja kuin kritiikkiäkin. Osa on ollut tyytyväisiä vaikkapa siihen, että vanhat tilat uusitaan tai koulumatka lyhenee. Toisia puolestaan harmittaa, että koulumatka pitenee tai ettei kaikkea koulutoimintaa voi järjestää samassa toimipisteessä, Vuoniityn peruskoulun rehtori Irina Pellikka kertoo.

Nopea mutta hallittu siirtyminen

Rehtori Pellikka sanoo, että hallittu väistötiloihin siirtyminen on paras vaihtoehto ja että kaiken keskiössä on turvallisen koulunkäynnin takaaminen oppilaille. Kun kuntotutkimuksen tulokset keväällä tulivat, alkoi Vuosaaren kouluissa ja Helsingin kaupungilla moninaisen ja mutkikkaan palapelin kasaaminen, kun piti miettiä järkevintä ratkaisua sekä aikatauluja väistötiloihin siirtymiselle. 

Irina Pellikka kertoo, että rehtorin näkökulmasta tilanne on aiheuttanut henkilökunnalle paljon lisätyötä, koko kesä on mietitty ratkaisua normaalia nopeampaan väistötiloihin siirtymiseen ja esimerkiksi oppilaiden lukujärjestysten laatimiseen.

– Heteniityntieltä siirtyy noin 200 oppilasta Lohikäärmepuistossa sijaitsevan Lohikäärmeenpolun väistötiloihin. He käyttävät esimerkiksi ruokailuissa sekä sisäliikunta- ja käsityötunneilla Puistopolun peruskoulun ylä- ja alakoulun, Vuosaaren lukion sekä Nordsjö lågstadieskolan tiloja, Pellikka luettelee. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Noin 90 oppilasta jatkaa opiskeluaan Vuoniityn peruskoulun Heteniityntien toimipisteen pihalla olevissa tilapäisväistötiloissa.

Noin 90 oppilasta jatkaa opiskeluaan Vuoniityn peruskoulun Heteniityntien toimipisteen pihalla olevissa tilapäisväistötiloissa.

Tilannetta mutkistaa se, että Heteniityntien toimipisteen olemassa oleviin tilapäisiin väistötiloihin jää noin 90 oppilasta. 

– Myös heidän koulunkäyntinsä yritämme saada jatkumaan mahdollisimman normaalisti, mutta muun muassa ruokailemassa käydään toisissa toimipisteissä. Vaikka tässä tilanteessa on paljon sopeutumista niin oppilaille, huoltajille kuin eri koulujen henkilökunnillekin, uskon, että selviämme oppilaiden näkökulmasta parhain päin, rehtori Irina Pellikka kertoo.

Väistötilat löytyivät Vuosaaresta

Parisataa Vuoniityn peruskoulun oppilasta siirtyy näihin Lohikäärmepuiston vieressä oleviin paviljonkeihin 24.10.2022 alkaen.

Parisataa Vuoniityn peruskoulun oppilasta siirtyy näihin Lohikäärmepuiston vieressä oleviin paviljonkeihin 24.10.2022 alkaen.

Parisataa Vuoniityn peruskoulun oppilasta siirtyy siis vajaan kuukauden kuluttua Puistopolun peruskoulun alakoulun viereisen Punakivenkentän Lohikäärmeenpolun paviljonkeihin opiskelemaan. Väistötilat otetaan syksyllä käyttöön viivyttelemättä, jotta muutto voidaan tehdä hallitusti koulun loma-aikana. 

Koulun tilaratkaisua selvitettiin koulun sekä kasvatuksen ja koulutuksen ja kaupunkiympäristön toimialojen tilayksikön yhteistyönä. Punakivenkentän paviljonkirakennukset ovat olleet muiden koulujen väistötiloina vuodesta 2016 alkaen. 

– Helsingissä koulujen väistötiloille on kysyntää, mutta onneksi saimme järjestettyä väistötilat normaalia nopeammalla aikataululla Lohikäärmeenpolulta. Nyt oppilaat eivät joudu menemään esimerkiksi bussikyydein Vuosaaren ulkopuolelle kouluun, sanoo Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön asiakaspäällikkö Sanna Rautajärvi.

Ennen muuttoa Lohikäärmeenpolun paviljongeissa tehdään pieniä muutostöitä ja pihalle tuodaan varastokontti, lisäksi pihalle tulevat uudet jalkapallomaalit. Ulkoiluun käytetään osittain myös Puistopolun peruskoulun alakoulun pihoja. Vuoniityn peruskoulun Heteniityn toimipisteen hallinto- ja oppilashuollon tilat ovat jatkossa pääosin Lohikäärmeenpolulla. 

– Väistötiloihin siirtyminen aikaistetulla aikataululla on pitänyt suunnitella tarkkaan, jotta kaikille oppilaille taattaisiin mahdollisimman hyvät olosuhteet opiskelulle, Sanna Rautajärvi toteaa.

2024 väistötilat siirtyvät Porslahdentielle

Väistötilat siirtyvät kuvassa nuolen kohdilla olevan metsikön paikalle Porslahdentien ja -kujan kulmaan vuonna 2024. Tontti on palvelukäyttöön varattu yleisten rakennusten tontti.

Väistötilat siirtyvät kuvassa nuolen kohdilla olevan metsikön paikalle Porslahdentien ja -kujan kulmaan vuonna 2024. Tontti on palvelukäyttöön varattu yleisten rakennusten tontti.

Lohikäärmeenpolun väistötiloihin haettiin uutta rakennuslupaa seuraavaksi viideksi vuodeksi, mutta lupa heltisi vain kolmeksi vuodeksi, siksi vuonna 2024 paviljongit puretaan ja uudet väistötilat rakennetaan Porslahdentie 34:ään, jossa on tällä hetkellä metsää. Lohikäärmeenpolun paviljongit ovat sijainneet poikkeusluvalla alueella, joka on määritelty liikuntatoimen urheilu- ja virkistyspalveluiden tontiksi. 

– Väistötilat siirtyvät syksystä 2024 alkaen Porslahdentielle tontille, joka on puolestaan tällä hetkellä palvelukäyttöön varattu yleisten rakennusten tontti. Meille tarjottiin neljää eri sijaintia Vuosaaresta väistötiloille, mutta Porslahdentie 34 on kokonsa puolesta ainoa sopiva paikka. Voi olla, että Lohikäärmeenpolun nykyiset väistötilatkin olisivat jääneet liian pieniksi tuossa vaiheessa, Sanna Rautajärvi kommentoi väistötilojen väistötiloihin siirtymistä.

Tämän hetken suunnitelmien mukaan Vuoniityn peruskoulun päärakennuksen remontti pitäisi valmistua kesällä 2026, joten oppilaat pääsisivät Heteniityntien uudistettuihin tiloihin syksyllä 2026. Projekti on kuitenkin jo pari vuotta ennen alkamistaan sisältänyt kasan yllätyksiä, joten aikataulut ovat vielä arvioita. 

Sekä rehtori Irina Pellikan että asiakaspäällikkö Sanna Rautajärven puheiden rivien välistä voi kuulla, että koko väistötilaprojekti on ollut melkoinen savotta jo tähän mennessä: se on vaatinut joustamista sekä paljon työtä lukuisilta ihmisiltä. Molempien sanoissa toistuu myös tärkein asia sille, miten suuri hanke saadaan kunnialla maaliin: vain hyvällä ja avoimella yhteistyöllä koulujen, kotien ja kaupungin välillä voidaan taata mahdollisimman normaali opiskeluympäristö tulevaisuuden vuosaarelaistoivoille. 

Haastattelut: Antti Honkanen
Kuvat: Eero Honkanen