Isopäiväkiitäjä – kolibrimainen perhonen on harvinainen vieras Suomessa

Vuosaaren luonto -palstalla tutustutaan Vuosaaren luontoon.

Isopäiväkiitäjä pörräsi Aurinkolahden rannan tuntumassa 12.9.2022.

Syyskuussa Aurinkolahdessa rannan läheisyydessä tavattu isopäiväkiitäjä-perhonen (Macroglossum stellatarum) on yleinen laji Etelä-Euroopassa, mutta Suomessa harvinainen. Lajin lento muistuttaa klobri-linnun lentämistä kukissa: perhonen ruokailee kukilla paikallaan lentäen, joten se on helppo tunnistaa. Tukevahko ruumis, pitkä imukärsä ja oranssit takasiivet ovat myös hyviä tuntomerkkejä.

Tänä vuonna isopäiväkiitäjiä on tavattu Suomessa harvinaisen paljon, voimakas lentäjä vaeltaa pohjoiseen eteläisten tuulten avulla keväisin ja alkukesästä. Viime heinäkuussa isopäiväkiitäjän toukkia tavattiin poikkeuksellisen paljon Suomessa. Toukat viihtyvät paikoissa, joissa kasvaa mataroita, ja loppukesästä aikuiset perhoset pyörivät rakennettujen alueiden pihakukissa. Luonnossa perhonen viihtyy imemässä mettä myöhään kukkivista kannusruohoista.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Isopäiväkiitäjä viihtyi 12.9. kukkaistutuksissa Aurinkolahdessa kuvaajien hääriessä ympärillä. Enpä ollut aiemmin nähnyt, sattumalta osuin paikalle. Vaikea kuvattava, koska on koko ajan liikkeessä kuin kolibri. Terveisin Katri Lehtonen

Isopäiväkiitäjä on haastava kuvattava, koska se pysyy koko ajan liikkeessä kuin kolibri. Kuva: Katri Lehtonen

Suomessa isopäiväkiitäjä kykenee aniharvoin talvehtimaan, vaikka osa yksilöistä tänne sitä jääkin yrittämään. Epäonnistunut talvehtiminen johtuu maamme pitkästä talvikaudesta, jolloin perhonen kuolee energian loppumiseen. Mutta tämäkin asia muuttunee ilmaston lämpenemisen myötä, mikä on saanut erilaisten perhoslajien levinnäisyysalueen kasvamaan yhä pohjoisemmaksi. 

Teksti: Antti Honkanen
Kuvat: Katri Lehtonen