Vapaaehtoistyöntekijät esillä Mosaiikkitorilla

Vuosaaren VPK:n autossa ja eri vapaaehtoistoimijoiden teltoilla oli tarjolla tietoa vapaaehtoistyöstä.

Vuosaaren VPK:n autossa ja eri vapaaehtoistoimijoiden teltoilla oli tarjolla tietoa vapaaehtoistyöstä. Kuva: Kari Kortelainen

Vapaaehtoistoimintaa Vuosaaressa tarjoavat järjestöt esittäytyivät minimessuilla Mosaiikkitorilla tiistaina 27.9.

Puuskainen syyskuun lopun tuuli pyyhki Vuotalon ja Kauppakeskus Columbuksen välissä sijaitsevaa Mosaiikkitoria, kun Vuosaaressa vapaaehtoistoimintaa tarjoavat järjestöt ja yhteisöt esittelivät toimintaansa. Musiikillisesta annista vastasi Oulunkylän seurahuoneen bändi, joka tuuttasi ilmoille Wigwam-henkistä 1970-luvun progea.

Puhuri uhkasi tehdä pöydillä olleista esitteistä lentolehtisiä, mutta ulkoilmatapahtumien konkarit keksivät pulmaan kivikautisen ratkaisun: kivenmurikka jokaisen esitepinon päällä piti ne paikallaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Kivikautinen ratkaisu esti esitteiden muuttumisen lentolehtisiksi.

Kivikautinen ratkaisu esti esitteiden muuttumisen lentolehtisiksi. Kuva: Kari Kortelainen

Idea vapaaehtoistoiminnan minimessuista syntyi alkuvuonna 2021. Idean äiteinä olivat kaupungin yhdyskuntatyöntekijä Minna Suoknuuti sekä seurakunnan diakoni Heidi Viita-Virtanen. Heidän aloitteestaan syntyi vapaaehtoistoiminnan yhteistyöverkosto, joka järjesti ensimmäiset minimessut viime vuonna.

– Tämä verkosto voimaannuttaa vapaaehtoistoiminnassa mukana olijoita. On mukava tavata samanhenkisiä ihmisiä ja jakaa kokemuksia heidän kanssaan. Suuremmassa joukossa voi syntyä myös uusia ideoita, Vuosaaren seurakunnan diakoni Eija Keinänen sanoo. Hän jatkaa Heidi Viita-Virtasen työtä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Minimessuja rytmitti Oulunkylän seurahuoneen bändi.

Minimessuja rytmitti Oulunkylän seurahuoneen bändi. Kuva: Kari Kortelainen

Vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista saa tietoa myös messujen välillä: Vuosaari-Seuran ylläpitämällä Vuosaari.fi-sivustolla on listattu alan toimijat yhteystietoineen.

Koronapandemia vaikeutti selvästi vapaaehtoistyön järjestämistä. Nyt rajoitukset ovat poistuneet, mutta moni toiminnassa mukana ollut vapaaehtoinen on jättäytynyt pois.

– Lisäksi toimintaan mukaan haluavien vapaaehtoisten määrä on aivan viime aikoina vähentynyt. En osaa sanoa siihen varmaa syytä, mutta kenties kiristynyt maailmantilanne ja energiakriisi on syönyt ihmisten intoa, Hanna Bussmann Helsinki Missiosta sanoo.

Torille pystytetyillä teltoilla kävi kuitenkin melko runsaasti ihmisiä kyselemässä toimintamuodoista ja hakemassa yhteystietoja. Telttojen ohella messuosastona toimi myös Vuosaaren VPK:n punainen pikkubussi. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Janne Kärkkäinen ja Minna Suoknuuti esittelivät Stadin asukastalo Vuosaaren toimintaa. Kuva: Matti Pöhö

Janne Kärkkäinen ja Minna Suoknuuti esittelivät Stadin asukastalo Vuosaaren toimintaa. Kuva: Matti Pöhö

– Kyllä tästä tapahtumasta jäi sen verran hyvä vaikutelma, että uskaltaisin luvata sen toistuvan ensi vuonnakin. Mukaan tuli tänä vuonna myös muutama uusi vapaaehtoistyötä tarjoava taho, Minna Suoknuuti sanoo.

Hän arvelee tapahtuman kestoajan vaativan uutta harkintaa.

– Nyt tori hiljeni aika voimakkaasti kello viiden jälkeen. Näyttää siltä, että vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet ovat pääosin sellaisia, jotka pääsevät paikalle aiemmin iltapäivällä. Työstä palaavilla taitaa olla muita kiireitä yllin kyllin.

Teksti ja kuvat: Kari Kortelainen