Tunturipöllön jäljillä

Tunturipöllö. Kuva: Markus Varesvuo

Palkitut ja tunnetut luontokuvaajat Markus Varesvuo ja Jorma Luhta ovat saaneet valmiiksi vuosia kestäneen projektinsa, kiehtovan ja upean kuvateoksen Tunturipöllö. Luhta on kameran lisäksi tarttunut kynään, ja hänen värikäs tekstinsä toimii kirjan johtolankana. Tuoreinta tietoa tunturipöllön pesinnästä ja vaelluksista on teokseen koonnut puolestaan Pertti Koskimies.

– Ensimmäinen kirjassa oleva kuvani tunturipöllöstä on otettu jo vuonna 1993, pääosa kuvista on kuitenkin otettu vuoden 2007 jälkeen, vuosaarelainen, maamme lintukuvauksen ehdottomiin kärkinimiin kuuluva Markus Varesvuo kertoo.

Varesvuo oli todennut Luhdan kanssa jo vuonna 2011, että heillä molemmilla oli aineistoa ja tietoa kirjaa varten, joten pari vuotta sitten he päättivät tehdä kirjan tunturipöllöstä yhdessä.

Tunturipöllö on erittäin harvinainen lintu Suomessa. Edellisen kerran sen tiedetään pesineen maassamme vuonna 2015. Hauska sattuma on se, että juuri Markus Varesvuo yhdessä Antti Belowin kanssa on tehnyt ainoan Vuosaaressa todetun tunturipöllöhavainnon 1980-luvun loppupuolella. Lintu sinänsä ei ole erityisen arka eikä hankala kuvattava. Vaikeaksi kuvaamisen tekee sen harvinaisuus. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Markus Varesvuo Utsjoella. Kuva: Markus Varesvuo

– Tunturipöllön pesintä on täysin riippuvainen hyvistä sopulivuosista, joita on yhä harvemmin. Se taas johtuu talvien lämpenemisestä. Vuonna 2007 pesiviä tunturipöllöpareja tiedetään Suomessa olleen kymmenen ja sitä ennen pesintää ei täällä ollut 20 vuoteen, Varesvuo kertoo äärimmäisen harvinaisesta kuvauskohteestaan.

Kirjaa varten tehdyt kuvausmatkat suuntautuivat etupäässä Lapin Utsjoen maisemiin.

– Tukikohtamme oli poromiehiltä vuokratussa kammissa, josta patikoimme parin kilometrin matkan kuvausteltalle. Siellä kuvaaja vietti aina vuorokauden ennen vaihtoa. Pesiville tunturipöllöille pyrittiin aiheuttamaan mahdollisimman vähän häiriöitä. Pesivien tunturipöllöjen kuvaaminen on luvanvaraista ja siihen tarvitaan Ely-keskuksen lupa sekä hyvät perusteet, Varesvuo sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Tunturipöllö on haastava kuvattava sen harvinaisuuden vuoksi. Kuva: Markus Varesvuo

Tunturipöllö on sirkumpolaarinen laji, joten sitä nähdään lähinnä tundran alueella. Kirjan pöllöjä on kuvattu etupäässä Suomessa ja Norjassa, mutta pöllöjä talvehtii myös Kanadan maissipelloilla.

– Tunturipöllö on upea laji ja sen kuvaaminen on hieno elämys. Kuvausreissujen rasitukset kyllä unohtuivat, kun linnun sai kameran objektiiviin, Markus Varesvuo toteaa.

Vuonna 2005 täysipäiväiseksi lintukuvaajaksi heittäytyneellä aurinkolahtelaisella Varesvuolla ei tällä hetkellä ole vireillä mitään erikoisprojekteja. Syysviikot kuluvat kuvaustöissä lähinnä Utön saarella.

Teksti: Eero Honkanen
Kuvat: Markus Varesvuo