Vapaaehtoista työtä veteraanien hyväksi

Reservin majurina Viljo Lehtoselle on selvää, että keräystoiminta on mitä parhainta koulutusta ja kansalaiskasvatusta. Kuvassa Viljo antamassa ohjeita keräysosaston johtajalle.

Reservin majurina Viljo Lehtoselle on selvää, että keräystoiminta on mitä parhainta koulutusta ja kansalaiskasvatusta. Kuvassa Viljo antamassa ohjeita keräysosaston johtajalle.

Vuosaarelainen Viljo Lehtonen toimi Sotiemme Veteraanit -keräyksen keräyspäällikkönä vuodesta 2006 lähtien. Tänä syksynä hän siirtyi nauttimaan hyvin ansaituista eläkepäivistä. Viljo on esimerkki siitä mitä saadaan aikaan, kun työtä tehdään suurella sydämellä ja periksiantamattomalla sitkeydellä.

Vahvan maanpuolustustahdon ja veteraanityön merkityksen Viljo imi lapsuuden kodistaan. Vanhemmat olivat maanviljelijöitä, Viljo oli kuusilapsisen katraan nuorin. Viljon isä Yrjö Lehtonen osallistui talvisotaan Utön linnakkeella ja jatkosotaan Jalkaväkirykmentti 34:ssa. Viljon isä kaatui (katosi) jatkosodan alussa Syvärin Shemenskissä 20.10.1941 ja hänet on siunattu 18.7.1943 kentälle jääneenä.

Majuri reservissä

Viljon pitkä ja ansiokas vapaaehtoinen maanpuolustustyö ja reserviupseeritoiminta sai alkunsa tammikuussa 1964 hänen kotiuduttua Rannikkojääkäripataljoonasta reservin vänrikkinä. Hänellä on valtaisa määrä eri luottamustehtäviä reserviupseeri- ja maanpuolustusjärjestöissä. Viljon ansioluettelosta löytyy lukuisa määrä eri maanpuolustusjärjestöjen hallituksen jäsenyyksiä ja puheenjohtajuuksia. Viljon työ ja toiminta palkittiin 4.6.1998 tasavallan presidentin ylentäessä hänet majuriksi reservissä. Vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä Viljolle on annettu Sotilasansiomitali ja 3. luokan vapaudenristi. 

Viljo toimi myös Viipurinlahden Teikarin saareen kesällä 2000 paljastetun suomalais-venäläisen yhteisen Teikarin Taistelujen muistopatsashankkeen sihteerinä 1998–2000. Vaikka ikää on jo yli 80-vuotta aikaa ja energiaa riittää maanpuolustustyölle edelleen.  

Työuransa Viljo teki Kesko Oy:n Maatalousosastolla, josta jäi eläkkeelle tuotepäällikön tehtävistä vuonna 1996. 

Mukaan keräystoimintaan

Keräystoiminnan Viljo aloitti 1992, jolloin hän toimi Maanpuolustuksen Tuki ry:n Tuemme turvallisuutta -suurkeräyksen Helsingin Reserviupseeripiiri ry:n, Vuosaaren Reserviupseerit ry:n ja Keskon osaston keräyspäällikkönä. Vuosina 1998–2000 Viljo toimi Maanpuolustuksen Tuki ry:n Helsingin Sotilasläänin alueen keräyspäällikkönä. 

Reservin upseerina ja sotaorpona Viljolle oli selvää, että hän haluaa toimia myös sotiemme veteraanien hyväksi. Viljo aloitti 2001 Helsingin Seudun Sotaveteraanipiirin tukiyhdistyksen hallituksessa ja seuraavana vuonna sen keräystoimikunnan jäsenenä. Vuosina 2004–2005 hän toimi Helsingin Seudun Sotaveteraanipiirin keräyspäällikkönä. Sotiemme Veteraanit -keräys perustettiin 2006 kaikkien veteraaniliittojen yhteiseksi varainhankinnan toimijaksi. Keräyksellä autetaan myös veteraaniliittoihin kuulumattomia veteraaneja. Viljo on toiminut alusta alkaen Helsinki-Vantaan keräyspiirin päällikkönä. 

Sotiemme Veteraanit -keräyksellä on kerätty varoja sotaveteraaneille ja heidän omaisilleen vuosina 2006–2022 liki 2,2 miljoonaa euroa.

Keräystuotto suoraan avustettaville

Parasta työssä Viljon mukaan on se, että tietää mitä tekee ja kenelle työtä tekee. Työn tuloksen näkee heti rahojen tilityksen jälkeen. Viljolle on myös tärkeää, että varat todella menevät avuntarvitsijoille. Yleisön palaute on ollut vuosien varrella hyvää – tuette kunniakansalaisiamme. Viime vuosina on tullut tosin kyselyjä, miksi vielä kerätään? 

Veteraanien kuntoutuslain muutos marraskuussa 2019 toi veteraaneille samat kotipalvelut kuin sotainvalideilla oli ollut. Enää ei tarvitse kohdentaa keräysvaroja veteraanien kotipalveluihin. Veteraanien leskiä tai puolisoita kuntoutuslain parannukset eivät kuitenkaan koske. Siksi keräystä jatketaan vielä.  

Mukana myös Vuosaaren riennoissa

Vuosaareen vuonna 1967 Hilja-vaimonsa kanssa muuttanut toimelias Viljo Lehtonen on ehtinyt olla monessa mukana myös kotikulmillaan. Hän oli pitkään mukana Vuosaaren Reserviupseerien toiminnassa, puheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä niin omassa taloyhtiössään As Oy  Lokisaarentiessä, Vuo-Kiinteistöpalvelut Oy:ssä kuin Vuosaari-Säätiössäkin.

Vielä kerran!

Pääkaupunkiseudun veteraanijärjestöjen, veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä sydämellinen kiitos Viljo Lehtoselle. Työsi ansioista lukematon määrä jäseniä on päässyt kuntoutukseen ja saanut apua arkipäiväänsä. Kiitos Viljo.

Haastattelu:
Rauno Loukkola,
toiminnanjohtaja,
Helsingin Seudun Sotaveteraanipiiri ry