Vuosaaren Martat 70 vuotta

Juhlayleisöä. Kuva: Eero Rinne

Juhlayleisöä. Kuva: Eero Rinne

Yhdistys on vanhin suomenkielinen yhdistys Vuosaaressa. Nordsjön Marttayhdistys ry perustettiin 5.3.1953 Lohjan kalkkitehdas Oy:n johtajan Petter Forsströmin aloitteesta. Myöhemmin nimeä on muutettu kahdesti, 5.6.1962 Vuosaaren Marttayhdistys ry ja 5.3.2020 Vuosaaren Martat ry. Perustamiskokouksessa oli läsnä 20 henkilöä, nykyisin yhdistyksen jäsenmäärä on 64. Puheenjohtajaksi valittiin silloin Lohjan kalkkitehtaan konttoripäällikön rouva Paula Olsoni. Yhdistyksen hallituksessa pitkään toimineista mainittakoon puheenjohtajat Aune Ekman ja Ulla Mutikainen, sihteeri Anneli Ojanen ja rahastonhoitaja Raija Piirainen.

Marttojen 70-vuotisjuhla 

Vuosaaren Martat ry:n puheenjohtaja Maire Karttunen. Kuva: Sirkka Rinne

Vuosaaren Martat ry:n puheenjohtaja Maire Karttunen. Kuva: Sirkka Rinne

Vuosaaren Martat juhli 8.3.2023 Vuosaaren kirkolla 70-vuotista taivaltaan. Juhlaan osallistui lähes 80 henkilöä, omia jäseniä ja yhteistyökumppaneiden edustajia. Tunnelma oli lämminhenkinen ja puheissa kerrotut hauskat muistot saivat juhlaväen iloisesti nauramaan.

Juhlan juontajana toimi varapuheenjohtaja Lilja Kinnunen. Riitta Hirvonen vastasi tilaisuuden musiikista kokoamansa kuoron avustuksella. Kuoro esitti marttalauluja ja muita marttatoimintaan läheisesti liittyviä musiikkiesityksiä ja yleisökin sai välillä liittyä mukaan laulamaan.

Juhlapuheen esitti Uudenmaan Martat ry:n toiminnanjohtaja Pirkko Haikkala. Puheessaan hän kertoi muun muassa, että Vuosaaren marttojen perustamisen aikoihin perustettiin runsaasti marttayhdistyksiä. Martat tekivät silloin ja tekevät edelleenkin työtä kotien ja perheiden hyvinvoinnin hyväksi. Martat ovat aina olleet mukana ajan virrassa.

Yhdistyksen puheenjohtaja Maire Karttunen kertoi yhdistyksen vaiheista yhdistyksen perustamisesta nykypäivään. Samoin hän kuvasi yhdistyksen historiikkikirjan syntyvaiheita. 

Historiikki julkaistiin

Puheenjohtajan puheen jälkeen julkaistiin yhdistyksen historiikkikirja. Historiikkiajatus syntyi vuonna 2018. Yhdistyksen hallitus päätti koota ja arkistoida yhdistyksen dokumentit ja kuvamateriaalit. Alkuvuosikymmeninä kaikki kirjoitettiin käsin vihkoihin ja päiväkirjoihin. Kirjoituskoneet ja tietokoneet tulivat käyttöön pikkuhiljaa.

Tuolloin todettiin, että 1960-luvun lopulla yhdistyksen toimintaan tulleita jäseniä on vielä mukana. Heiltä saatiin arvokasta tietoa, samoin entisiä jäseniä alkuvuosikymmeniltä haastateltiin. Henkilötunnistukseen osallistui heidän lisäkseen joukko nykyisiä jäseniä. Ahkerat martat skannasivat kuvat ja lehtileikkeet.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Julkaistun historiikin kansi. Kuva: Leena Karinen

Julkaistun historiikin kansi. Kuva: Leena Karinen

Historiikin kirjoittivat puheenjohtaja Maire Karttunen ja sihteeri Sirkka Rinne apunaan muut historiikkiryhmän jäsenet. Niukassa rahatilanteessa puheenjohtaja ja sihteeri päättivät ryhtyä itse ”kirjoittajiksi”. Ulkopuolista apua saatiin taittoon ja kuvien viimeistelyyn liittyvissä asioissa.

Juhlatiloihin oli asetettu käsityönäyttely sekä yhdistyksen toimintaa eri vuosikymmeninä kuvaavat neljä Ifolor-kuvakirjaa. Tuija Mod oli laatinut kuvakirjat puheenjohtajan ja sihteerin avustamana.

Historiikin julkaisun jälkeen ohjelmassa oli Anneli Ojasen ja Maija-Kaarina Salorannan kirjoittama kronikka Anneli Ojasen lukemana. Siinä käytiin hauskasti läpi yhdistyksen 70-vuotinen toiminta. 

Kronikka päättyy säkeeseen:

On martat siis monessa mukana,
se toistuu taas monta kertaa,
ja jämtisti oomme sen takana,
että yhä aina vain vailla vertaa.

Tilaisuudessa jaettiin myös juhlamerkit ruusujen kera. Anneli Ojanen sai 50-vuotismerkin ja Päivi Larjo 20-vuotismerkin. Muut jaetut merkit olivat 10-vuotismerkkejä.

Merkkien jaon jälkeen olivat vuorossa tervehdykset Itä-Helsingin marttayhdistyksiltä ja eri vuosaarelaisilta toimijoilta. Juhla päättyi kahvitarjoiluun ja yhteislauluun.  

Teksti: M.K. ja S.R.

Kuvagalleria 70-vuotisjuhlasta

Klikkaamalla kuvaa kuva suurenee ja näkyviin tulee kuvateksti.