Taekwondon SM-mitalisti Árpád Demeterin mielessä siintävät MM-mitalit

– Matkustan tunnin yhteen suuntaan Ruskeasuolta kolmesti viikossa Vuosaareen Hosin Sulin treeneihin, ehkä se kertoo jotain tämän lajin ja seuramme merkityksestä minulle, Árpád Demeter naurahtaa.

– Matkustan tunnin yhteen suuntaan Ruskeasuolta kolmesti viikossa Vuosaareen Hosin Sulin treeneihin, ehkä se kertoo jotain tämän lajin ja seuramme merkityksestä minulle, Árpád Demeter naurahtaa. Kuva: Antti Honkanen

Hosin Sul Taekwon-Don urheilija Árpád Demeter, 19, asui täysi-ikäiseksi saakka Vuosaaressa, kunnes muutti viime vuonna Ruskeasuolle lähemmäksi Aalto-yliopiston arkkitehtiopintojaan.

– Käyn yhä kolmesti viikossa Vuosaaren Urheilutalolla Hosin Sulin taekwondotreeneissä, lisäksi kavereitani asuu edelleen Vuosaaressa, unkarilainen Demeter kertoo.

Taekwondon liikesarjoissa ja erikoistekniikoissa kisaileva Demeter viihtyi mainiosti Vuosaaressa sen liikunta- ja luontopaikkojen vuoksi. Vyöarvoltaan 1. danin mustavyö liikkui pienestä pitäen monipuolisesti niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

  Vuosaaressa olen pelannut Viikingeissä jääkiekkoa, melonut kajakilla, maastopyöräillyt, vapaasukeltanut uimahallissa ja treenannut ulkokuntosaleilla taekwondon lisäksi, Demeter luettelee.

Kunnon kasvattamista lehdenjakajana

Meritähden päiväkodissa ollut ja ala-asteensa Heteniityntiellä käynyt vuosaarelaisurheilija työskenteli Vuosaari-lehden lehdenjakajana reilut viisi vuotta.

– Lehdenjaossa pystyi kasvattamaan kuntoa samalla vähän rahaa tienaten. Se toimi hyvänä vapaa-ajan treeninä, Demeter muistelee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen… 

Árpád Demeter kisailee taekwondon liikesarjoissa ja erikoistekniikoissa.

Árpád Demeter kisailee taekwondon liikesarjoissa ja erikoistekniikoissa. Kuva: Antti Honkanen

Urheilutalolla ja Mustavuoressa Vuosaaressa parhaiten viihtynyt Demeter aloitti 5-vuotiaana taekwondon aikuinen–lapsi-kurssilla. 8-vuotiaana hän siirtyi Vuosaaressa harjoittelevaan Hosin Suliin. Liikunnallinen lapsi viehättyi oitis lajista, jossa hänellä on tältä vuodelta kasassa SM-kultaa miesten liikesarjassa sekä -hopeaa erikoistekniikoissa.

– Koen lajin minulle todella tärkeäksi ja oikeaksi. Taekwondon harrastaminen tuo opiskeluun hyvää vastapainoa ja toimii rentoutumiskeinona. Näen kavereitani ja samalla pääsen kehittymään lajissa, Demeter kuvailee.

Taekwondo kehittää kehoa ja mieltä

Taekwondossa oppii itsepuolustustaitojen lisäksi kehon- ja mielenhallintaa. Demeter suosittelee lajia kaikenikäisille, joita kiinnostaa vaikkapa kasvattaa kuntoa, harjoitella itsepuolustustaitoja, oppia potkuja tai murskata lautoja. Kisata ei tarvitse, vaan voi keskittyä harrastamiseen vain kuntoilun vuoksi. 

– Taekwondo on todella monipuolinen laji, sillä tässä on osa-alueina perustekniikka, liikesarjat, ottelu, itsepuolustus, erikoistekniikka ja voimamurskaus. Vyökokeita järjestetään pari kertaa vuodessa, mutta vöissäkään ei tarvitse edetä, jos ei halua. Lajin oppien mukana tulee silti vastuu omista tekemisistään, eli hyvät käytöstavat sekä omien taitojen kontrollointi niin tatamilla kuin siviilissäkin opitaan harrastaessa, nuori urheilija kertoo.

Tällä hetkellä Demeter valmistautuu huhtikuussa Romaniassa käytäviin taekwondon EM-kisoihin, joihin Hosin Sulilta lähtee Demeterin lisäksi kaksi muuta urheilijaa. Kolmen lajitreenin lisäksi Demeter harjoittelee omatoimisesti kuutisen kertaa viikossa pääosin ennen koulupäiväänsä yliopistolla. Kilpailuja on kotimaassa ja ulkomailla tarjolla noin kerran parissa kuukaudessa, mutta niiden tiheys vaihtelee.

Päätavoite syksyn MM-kisoissa

Demeter (oikealla) harjoittelemassa Vuosaaren Urheilutalolla.

Demeter (oikealla) harjoittelemassa Vuosaaren Urheilutalolla. Kuva: Antti Honkanen

Demeterin tähtäimessä taekwondon saralla on kansainvälinen menestys. Nuorukainen sanoo treenanneensa pitkään ja määrätietoisesti, siksi EM-kisoissa voidaan pitää realistisena tavoitteena mitalia.

– Kauden päätavoitteeni on kuitenkin syyskuussa Tampereella järjestettävät MM-kisat. MM-kisoista tulee varmasti hieno tapahtuma, sieltäkin lähdetään tavoittelemaan mitaleita, määrätietoinen urheilija linjaa.

Kovista tavoitteistaan huolimatta Demeter sanoo, että hänellä on vielä kosolti opittavaa ja kehitettävää taekwondossa.

– Olen liikesarjoissa ja erikoistekniikoissa mielestäni aika räväkkä mutta tasapainoinen tekijä. Silti esimerkiksi potkuihin pitää saada lisää voimaa ja yleiskuntoa kehittää koko ajan, jotta koko paletti paranisi, Demeter tuumii.

Haastattelu ja kuvat: Antti Honkanen