Atomirotan Mikko ammentaa esiintymisenergiaansa muiden keikoilta ja Vuosaaren rannoilta

Atomirotta tunnetaan energisistä keikoistaan. Keskellä Mikko Sarjanen.

Atomirotta tunnetaan energisistä keikoistaan. Keskellä Mikko Sarjanen. Kuva: Ilona Savola

Atomirotta-yhtyeen laulaja Mikko Sarjaselle, 48, Vuosaari on säännöllinen vierailukohde ympäri vuoden. Sarjanen kertoi suhteestaan Vuosaareen Vuosaari-lehden haastattelussa lokakuussa 2018. Aiemmin hän kävi usein Vuosaaren uimahallissa uimassa, mutta jokunen vuosi sitten alkanut ulkouintiharrastus on siirtänyt miehen pulikoinnin Itä-Helsingin rannoille, myös Vuosaareen.

– Aurinkolahti on pystyyn yksi Stadin parhaita kesäspotteja ja Kampelan lohikeitolla sekä pannarilla jo klassikkostatus, paaluttaa Vuosaareen jo ala-asteen hiihto- ja uimahalliretkillä tutustunut roihuvuorelainen.

Atomirotan, tuon räpin, bluesin, funkin, jazzin ja punkin sulatusuunin kesä on kulkenut keikkaillessa ympäri Suomen sekä työstäessä viidettä albumia, joka julkaistaan alkuvuodesta 2024.

– Tulossa on niin monipuolinen paketti päivitetyllä Atomi-soundilla, että itselläkin on pää melko pyörällä, varsinkin kun sen työstäminen käy paraikaa kuumana, Sarjanen kuvailee tulevaa pitkäsoittoa.

Seuraavaksi vuorossa on kuitenkin Atomirotta-trion perinteinen lähiörundi, jolla bändi kiertää ”1,5 kuukautta pääkaupunkiseudun kuumia lähiöklubeja”. Kiertue alkaa Vuosaaren Vuotalosta lauantaina 9.9.

– Syyskauden avajaiset Vuotalossa Atomirotan tahtiin alkaa olla jo traditio. Siellä on aina kova, omanlaisensa Vuokkimeno! Se on loistava, hiukan erilainen keikkapaikka pöytineen ja istumapaikkoineen. Näissä Vuotalon alkuiltavedoissa on rela, vähän iisimpi yleisfiilis, joka sopii loistavasti perheen pienemmille ja iäkkäämmille Atomi-diggareille, Sarjanen fiilistelee.

Vuotalon keikalle pääsee myös alle 18-vuotiaat oman aikuisen seurassa. Atomirotan lisäksi Notkea Rotta -räpkollektiivin Rottana tunnetun Sarjasen mukaan yleisössä mukana olevat lapset eivät muuta keikan menoa juuri millään tavalla, vaan luvassa on ”taattua ilotulitusta”.

– Mikäli vanhat merkit paikkansa pitävät, perheen pienimpien kanssa on joraus käynnissä heti ensitahdeista lähtien! Vuotalon yleisössä on usein ollut loistavia pikku heittäytyjiä Peltorit-päässään. Heistä virtaava pidäkkeetön, iloinen energia on mitä parhainta polttoainetta!

Vaikka Sarjanenkin lähestyy viittäkymppiä, Atomirotan energinen lavapreesens ei ole osoittanut hyytymisen merkkejä. Musiikin tekemisen ja esittämisen ulkopuolella itähelsinkiläinen musiikki-iloittelija pitää huolta henkisestä ja fyysisestä jaksamisestaan muiden artistien livekeikoilla käymällä.

– Keikoilla on tullu aina käytyä paljon laidasta laitaan, ja livemusiikin kokeminen ja siihen reagoiminen on itselle aika fyysistä. Sori siis vieressä patsastelijat! Perus punttis toki on aina jees, ja tietysti viime vuosina hyväksi tavaksi jäänyt avanto nollaa hetkessä ruuhkat kupolista. Eikä unohdeta murtomaahiihtoa. Karvapohjasuksien keksijä ansaitsisi Nobelin, Sarjanen linjaa.

Onko tullut vielä vastaan viidenkympin villityksiä tai kriisejä?

– En tiedä, onko tämä villitys vai kriisi, mutta kotimaan poliittinen lähihistoria on alkanut kummasti kiinnostaa, Mikko Sarjanen kertoo.

Atomirotta esiintyy Vuotalossa (Mosaiikkitori 2) lauantaina 9.9. kello 19 alkaen noin 75 minuutin ajan. Kyseessä on A-oikeuksin varustettu klubi-ilta, jonne ovat myös alle 18-vuotiaat tervetulleita aikuisen seurassa. Liput 23 €, lippu.fi

Haastattelu: Antti Honkanen