Kulttuuri yhdistää – Vuosaaren taiteilijatalo 20 vuotta

Helsingin kaupungin 450-vuotistaiteilijatalo Aurinkolahdessa.

Helsingin kaupungin 450-vuotistaiteilijatalo Aurinkolahdessa. Kuva: Aino Favén

Juhannusruusunkujalla sijaitsevan Vuosaaren taiteilijatalon – viralliselta nimeltään Helsingin kaupungin 450-vuotistaiteilijatalo – perustamisesta tulee tänä vuonna 20 vuotta.

Helsingin kaupungin 450-vuotistaiteilijatalosäätiö perustettiin Helsingin kaupunginvaltuuston 125-vuotisjuhlakokouksessa 12.1.2000. Säätiön perustamisella juhlistettiin myös kaupungin 450-vuotisjuhlaa sekä sitä, että Helsinki oli vuonna 2000 yksi yhdeksästä Euroopan kulttuurikaupungeista. Säätiö on osa Helsinki-konsernia. Taiteilijatalosta järjestetyn arkkitehtikilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunulan ehdotus Aurinkolaiva.

Taiteilijatalossa elää helsinkiläisiä ammattitaiteilijoita kuvataiteen, musiikin, teatterin, elokuvan, sirkustaiteen ja tanssin aloilta ja asukkaiden ikäjakauma on vastasyntyneistä eläkeikäisiin. Taiteilijatalossa on 52 asuntoa ja asukkaita toistasataa. 20 vuoden aikana asukkaissa on ollut vaihtuvuutta, mutta myös moni taiteilijataloon syntynyt lapsi on saanut varttua aikuiseksi taiteilijatalon yhteisössä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Talon asukas taiteilija Kai Rentola taiteilijatalon työhuoneensa edessä. Kuvat: Aino Favén

Talon asukas taiteilija Kai Rentola taiteilijatalon työhuoneensa edessä. Kuva: Aino Favén

Taiteilijataloon kuuluu myös viereisellä tontilla sijaitseva vanha, suojeltu huvila, Villa Lill Kallvik, jossa on juhla- ja harjoitustila, asukkaiden työtiloja sekä yksi asunto. Taiteilijatalolaisista muodostuva Taiteen vuoksi ry järjestää Villa Lill Kallvikissa monenlaisia taidetapahtumia, joihin kaikki ovat tervetulleita.

20-vuotisjuhlan kunniaksi taiteilijatalolaiset kulkevat värikkäänä kulkueena Vuotalolta taiteilijatalolle lauantaina 16.9. Tervetuloa seuraamaan ja liittymään Kulttuuri yhdistää -kulkueeseen! Lähtö tapahtuu Mosaiikkitorilta kello 14.30.