Taiteilijatalon ja rakennusten historiaa

Taiteilijatalo valmistui Aurinkolahteen vuonna 2003. Talon suunnitteli Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula. Kuva: Aino Favén

Taiteilijatalo valmistui Aurinkolahteen vuonna 2003. Talon suunnitteli Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunula. Kuva: Aino Favén

Helsingin kaupungin 450-vuotistaiteilijatalosäätiö perustettiin Helsingin kaupunginvaltuuston 125-vuotisjuhlakokouksessa 12.1.2000. Säätiön perustamisella juhlistettiin myös kaupungin 450-vuotisjuhlaa sekä sitä, että Helsinki oli vuonna 2000 yksi yhdeksästä Euroopan kulttuurikaupungeista. Säätiö on osa Helsinki-konsernia. Taiteilijatalosta järjestetyn arkkitehtikilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunulan ehdotus Aurinkolaiva.

Vuosaaren taiteilijatalo valmistui vuonna 2003 Juhannusruusunkujalle. Taiteilijataloon kuuluu myös viereisellä tontilla sijaitseva vanha, suojeltu huvila Villa Lill Kallvik.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Taiteilijatalon viereisessä Villa Lill Kallvikissa on asunto ja taiteilijoiden työtiloja. Huvila tunnettiin ennen nimellä Hietala.

Taiteilijatalon viereisessä Villa Lill Kallvikissa on asunto ja taiteilijoiden työtiloja. Huvila tunnettiin ennen nimellä Hietala.

Rakennusmestari Jalo Syvähuokon huvila Hietala, jonka nykyään tunnemme Villa Lill Kallvikina, valmistui 1923. Tiilitehtaan valmistuttua 1939 huvila siirtyi Sasekan omistukseen, jolloin huvilaa laajennettiin harkoista rakennetulla siivellä ja koko talo poikkeuksellisesti rapattiin. Hirsiseinän päälle tehtiin erikoinen kevytbetoniulkoseinä. Sitä käytiin ihmettelemässä aina ulkomaita myöten.

Hietala toimi virka-asuntona vuoteen 1964 ja sen jälkeen toimistona. Vuodesta 1975 Helsingin kaupunki on ollut omistajana ja huvila vuokrattuna asunnoksi.

Joonialainen pylväikkö on yhä pystyssä puutarhassa.

Joonialainen pylväikkö on yhä pystyssä puutarhassa.

Jalmari Syvähuoko rakennutti 1920-luvulla huvilansa pohjoispuolelle puutarhurin asunnon ja 4 680 neliön muotopuutarhan. Sen piirsi todennäköisesti aikansa kuuluisa vihersuunnittelija Paul Olsson. Vanhahtavaan 1800-luvun tyyliin tehdyssä puutarhassa oli ruusutarha ja joonialainen pylväikkö, joka on yhä jäljellä ja melko hyvässä kunnossa. Puutarhan kasvihuoneissa kasvatettiin muun muassa viinirypäleitä.

Puiston peruskorjaus aloitettiin kesällä 2006. Tarkoituksena oli palauttaa puisto alkuperäiseen asuunsa. Tällöin itälaidan koivukujanne säilytettiin ja länsilaidan lehmuskujanne uusittiin. Keskikäytävän puoliväliin tuli ympyräaihe, johon sijoitettiin koristeistutuksia. Kaikkiaan puistoalueen pinta-ala on 3,5 hehtaaria.