Vuosaaressa tapahtuneet epäilty törkeä ryöstö ja törkeä vapaudenriisto syyteharkintaan

Helsingin poliisi tiedotti perjantaina 22.5.2020, että osittain Vuosaaressa 30.3.2020 tapahtunut törkeä ryöstö ja törkeä vapaudenriisto siirtyivät viikolla 21 syyteharkintaan.

Rikoksista epäillään neljää 1990-luvun loppupuolella syntynyttä miestä. Myös asianomistaja on samaan ikäluokkaan kuuluva mies. Asianomistaja ja osa epäillyistä tiesivät toisensa entuudestaan.

‒ Epäiltyjen tekojen motiivi on edelleen epäselvä, mutta taustalla ovat mahdollisesti aikaisemmat ristiriidat epäiltyjen ja asianomistajan välillä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Järmälä Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi epäilee esitutkinnan perusteella, että Itä-Helsingissä on tapahtunut aamuyöllä 30.3. seuraavaa:

Tapahtumat alkoivat puolenyön jälkeen asianomistajan kodin edustalla Herttoniemessä. Asianomistaja pakotettiin käsiaseella uhkaamalla henkilöautoon. Autossa häntä estettiin pakenemasta aseella uhkaamalla. Auto ajettiin Herttoniemestä Vuosaareen Kallvikinniementien päädyssä sijaitsevalle uimarannan pysäköintialueelle. Miestä pahoinpideltiin potkuin ja lyönnein pysäköintialueen viereisessä metsikössä. Häntä uhattiin myös ampua aseella.

Mieheltä anastettiin tapahtuman yhteydessä rannekello, puhelin, avaimet ja päällysvaatteet. Tekijät poistuivat paikalta autolla. Mies jätettiin metsikköön vähäpukeisena, ilman paitaa ja kenkiä. Mies käveli paljain jaloin hakemaan apua. Lämpötila oli tuona kevättalven yönä nollan tuntumassa. Hän tapasi vajaan puolen tunnin kuluttua lehdenjakajan, joka soitti hätäkeskukseen.

Poliisipartio oli hetki ennen ryöstöilmoitusta pysäyttänyt tuntomerkkeihin sopivan henkilöauton tarkastaakseen sen kuljettajan ajokunnon. Kuljettaja ja kyydissä olleet henkilöt otettiin kiinni.

Yksi epäillyistä kertoi poliisille ensin väärät henkilötiedot. Häntä epäillään sen vuoksi myös väärän henkilötiedon antamisesta. Samaa epäiltyä epäillään lisäksi ampuma-aserikoksesta. Ase, jota teossa epäillään käytetyn, on jäänyt toistaiseksi kateisiin. Kahta epäillystä epäillään myös huumausainerikoksista.