Ihan tavallinen vuosaarelainen: Uutelan metsissä samoileva Olavi Martikainen kirjoitti tietokirjan Lapista

Olavi Martikainen kahvitauolla Uutelassa. Kuva: Olavi Martikaisen kotialbumi

Olavi Martikainen kahvitauolla Uutelassa. Kuva: Olavi Martikaisen kotialbumi

Olavi Martikainen, 86 vuotta, kerro itsestäsi.

– Synnyin savusaunassa Ukko-Kolia vastapäätä. Valmistuin myöhemmin opettajaksi, kasvatustieteiden lisäksi olen lukenut yhteiskuntatieteitä sekä psykologiaa. Työskentelin opettajan työn lisäksi esimerkiksi Kunnallisliitossa 15 vuotta ja Kiuruvedellä muutaman vuoden koulutoimenjohtajana. Olen lisäksi kirjoittanut kirjoja, esimerkiksi karsintakirjan yliopistoihin sekä viisi sukututkimuskirjaa, juuri julkaistiin Lappia käsittelevä tietokirjani ”Inarin hautuumaasaarten arvoitus”.

Suomussalmella tapasin nyt jo edesmenneen vaimoni, joka oli myös opettaja. Meille syntyi tyttö ja poika. Asuimme myöhemmin Vihdissä ja Kontionlahdella. Kun vaimollani todettiin parantumaton syöpä, päätimme vuonna 2006 muuttaa lastemme lähelle Helsinkiin. Paikaksi valikoitui Vuosaaren Ulappasaarentie, jossa asustelen nykyisin elämänkumppanini kanssa.

Mitä harrastat Vuosaaressa?

– Pidän paljon ulkoilusta, Mustavuori on tullut tutuksi ja Uutela koluttu aika lailla läpi. Otamme eväät ja kahvia matkaan ja nautimme ne luonnon siimeksessä.

Mikä on parasta Vuosaaressa?

– Parasta Vuosaaressa on luonto, meri ja kalliot. Metsän kätköistä löytyy muutakin kiinnostavaa.

Mikä on suosikkipaikkasi Vuosaaressa?

– Yhtä Uutelan luontopolun viereistä kalliota kutsun Pikku-Koliksi, siellä viihdyn hyvin. Lisäksi yleisölle avattu Nuottasaari on kaunis paikka. Uutelassa on hyvät polut meille vähän vanhemmillekin, mutta tykkään yhä myös poiketa poluilta.

Mikä on suosikkimuistosi Vuosaaresta?

– Mosaiikkitorilla järjestettävät Vuosaaren markkinat sekä taloyhtiömme pihatalkoot ovat mukavia ja yhteisöllisiä hetkiä.

Viimeisin kirjasi ”Inarin hautuumaasaarten arvoitus” valmistui nyt loppukesästä. Mistä teos kertoo?

– Olen 60 vuoden aikana tehnyt vähintään viikon kestäviä Lapin vaelluksia yli 30 kertaa. Minua on kiehtonut Lappi ja saamelaiset sekä muut alueen asukkaat, joten halusin kirjoittaa tietokirjan Lapin rikkaan luonnon saamelaisista. Saamelaisille luonto ei ole alisteinen vaan pyhä. Kirja esittelee saamelaisten luontouskon tärkeimmät pyhät paikat sekä historian värikuvina ja teksteinä. Kirja on kertomus alueen kulttuurista, mutta se on käypä myös matkaoppaaksi. Onpa kirjan sivuilla lisäksi sinänsä harvinaisen henkilön haastattelu, sillä siellä kertoo kullanhuuhtojan ammatistaan vuosaarelainen mies.

Kirjan olisi kustantanut eräs kustannusyhtiö, mutta parantumattoman sairauteni vuoksi halusin sen julki kustantamon aikataulua nopeammin. Suosittelen kirjaa kaikille Lapista taikka saamelaisista kiinnostuneille. Kirjan julkistamistilaisuus järjestetään Vuotalon Kahvila Pokkarissa (Mosaiikkitori 2) lauantaina 11.11. kello 14. Siellä kerron kirjasta, sen syntyprosessista ja aihealueista lisää.

Haastattelu: Antti Honkanen