Keppariharrastus on turhaan vähätelty laji

Mediha Al Assil poraa, Alice Salmi tukee porattavaa lautaa ja Pinja Nordlin pitää kuljetuskärryä paikallaan.

Mediha Al Assil poraa, Alice Salmi tukee porattavaa lautaa ja Pinja Nordlin pitää kuljetuskärryä paikallaan.

Kallahden Leikosaarentie 13:ssa kokoontuu aktiivinen keppihevosharrastajaporukka, joka treenaa talon ympäristössä ja on tehnyt esimerkiksi keppihevosilleen eli keppareilleen kuljetusvaunun kierrätysmateriaaleista. Keppihevosteluun kuuluukin ratsastamisen lisäksi hevosten, esteiden, ratojen ja harrastustarvikkeiden tekeminen ja niiden hoitaminen, jos ei halua pelkästään ratsastaa kepparilla.

– Traileri tehtiin kierrätysmateriaaleista, eli käytimme siihen vanhaa pyykkikärryä, puuta ja kattona pesukoneen taustaa, yli vuoden keppariratsastusta harrastanut Mediha Al Assil, 11, kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Mediha Al Assil valmiin kuljetuskärryn kanssa.

Mediha Al Assil valmiin kuljetuskärryn kanssa.

Medihalla oli alkuun ennakkoluuloja kepparitoimintaa kohtaan, mutta hetken harjoiteltuaan hän rakastui lajiin. Lähes viisi vuotta lajia harrastanut Pinja Nordlin, 14, on myös kuullut keppariharrastuksen vähättelyä.

– Tämä on kuulemma lasten leikkiä, eivätkä kaikki ihmiset pidä tätä kunnon liikuntaharrastuksena. Keppariharrastus vaatii kuitenkin paljon harjoittelua, ja esimerkiksi kepparilla esteratsastaminen vaatii lihaksia, Al Assil ja Nordlin toteavat.

Kolme vuotta keppihevosella ratsastaneen Alice Salmen, 10, mielestä laji on helppo aloittaa, sillä sitä voi harrastaa esimerkiksi metsässä, jalkapallokentillä tai vaikka kotipihassa.

– Lajiin tarvitsee keppihevosen ja suitset, mutta ilman suitsiakin voi ratsastaa. Jos ei ole esteitä, niitä voi tehdä väliaikaisesti esimerkiksi pihapenkeistä, varsinkin keppariesteratsastuksesta pitävä Salmi sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Tyttökolmikon mukaan keppariharrastuksen hyviä puolia ovat sen edullisuus ja valinnanvapaus: sitä voi harrastaa melkein missä ja milloin vain. Niiden, jotka vähättelevät keppariratsastusta, kannattaa ensin kokeilla kepparilla esteiden ylittämistä tai kouluratsastusta. Ne molemmat harjoittavat sekä fysiikkaa että motorisia kykyjä ja keskittymistä sekä kognitiivisia taitoja. Mikä parasta, niin useimmiten samalla tulee ulkoiltua ja nähtyä kavereita.

Lisätietoa keppihevostoiminnasta löytyy nettiosoitteista www.skhhry.fi ja www.ratsastus.fi/jasenelle/kepparitoiminta/

Teksti: Antti Honkanen