Urheilutalolla käytössä uudet paineilmalla toimivat kuntosalilaitteet

Urheiluhallien liikuntavastaava Karoliina Summanen esittelee Kuntosali 2:n uutta HUR-laitetta.

Urheiluhallien liikuntavastaava Karoliina Summanen esittelee Kuntosali 2:n uutta HUR-laitetta.

Vuosaaren Urheilutalon kuntosalikortin tai kertakäynnin ostajalla on nykyisin käytössään kolme erilaista kuntosalia yhdellä pääsymaksulla kahden tunnin ajan.

– Tarjontaa löytyy kaikenkuntoisille ja saa myös omaan treeniin hyvin vaihtelua, Urheiluhallien toimialajohtaja Eija Holmala kertoo.

Yläkerran Kuntosali 1 on suuri kuntosali, jossa monipuolinen valikoima painopakkalaitteita, vapaita painoja, taljoja, erilaisia cardiolaitteita ja toiminnallisia välineitä sekä venyttelytila.

HUR-laitteet kaikenkuntoisille

HUR-laitteiden vastusta voi säätää portaattomasti 0,1 kilon välein nappia painamalla, jolloin heikkovoimaisemmatkin pystyvät harjoittelemaan ja vastusta voi lisätä vähitellen.

HUR-laitteiden vastusta voi säätää portaattomasti 0,1 kilon välein nappia painamalla, jolloin heikkovoimaisemmatkin pystyvät harjoittelemaan ja vastusta voi lisätä vähitellen.

Yläkerrassa sijaitseva Kuntosali 2 remontoitiin vuodenvaihteessa. Kuntosali 2 on varattu tiettyinä aikoina seuroille ja ryhmäliikuntaan, mutta pääosin siellä voi harjoitella itsenäisesti. Varatut ajat voi tarkistaa netistä tai kuntosalin edustan varauskalenterista. Kuntosali 2:lla on nyt käytössä suomalaisen HUR-yrityksen laitteet, jotka perustuvat paineilmatekniikkaan.

– Moni mieltää HUR-laitteet pelkästään kuntoutukseen, mutta ne sopivat kaikenlaiseen muuhunkin treeniin. Vastusta voi säätää portaattomasti 0,1 kilon välein, jolloin heikkovoimaisemmatkin pystyvät harjoittelemaan ja vastusta voi lisätä vähitellen. Laitteet sopivat hyvin myös aktiiviliikkujille, jopa urheilijoille, erityisesti nopeusvoiman harjoitteluun, Urheiluhallien liikuntavastaava Karoliina Summanen sanoo.

Summasen mukaan pieniin tiloihin hyvin mahtuvien HUR-laitteiden paineilmatekniikkaan perustuvan vastusmenetelmän ansiosta vastus mukautuu aina lihasten omaan voimantuottoon riippumatta liikkeen nopeudesta. Useissa HUR-laitteissa voi jaloilla tai käsillä treenata yksittäin tai molemmilla yhtäaikaa.

– HUR:n laitteet on suunniteltu esteettömiksi, joten vaikkapa pyörätuolilla liikkuvan on helppo käyttää niitä. Etenkin seniori-ikäiset ja koululaiset ovat innostuneet laitteista, mutta ne sopivat yhtä hyvin työikäisten aktiivikäyttöön, toteaa Summanen, joka on koulutukseltaan myös fysioterapeutti.

Kuntosali 3 suunnattu voimaharjoitteluun

Urheilutalon alakerran Kuntosali 3:ssa eli vanhassa punttisalissa treenataan pääosin levypainolaitteilla, tangoilla ja käsipainoilla. Tilasta löytyy useampi kyykkyräkki, maastavetopaikka ja penkkipunerruspenkki. Kuntosali 3 sopii parhaiten voimaharjoitteluun, ja sinne sekä Kuntosali 2:een on tulossa nostolavat.

– Meillä voi siis halutessaan vetää esimerkiksi aerobiset alkulämmöt jommalla kummalla yläkerran kuntosaleista ja sitten siirtyä vaikka kyykkäämään alakerran voimaharjoitteluun suunnatulle salille, Summanen kertoo.

Teksti ja kuvat: Antti Honkanen