Uransa päättävä Toni Piispanen päättäväisenä Pariisin mitalitaistoon

Toni Piispasen loistokas urheilu-ura saa päätöksensä Pariisin paralympialaisissa, jotka pidetään 28.8.–8.9.2024.

Ratakelaaja Toni Piispasen loistokas urheilu-ura saa päätöksensä Pariisin paralympialaisissa, jotka pidetään 28.8.–8.9.2024.

Suomen paralympiajoukkueen ehdottomiin konkareihin kuuluva, Tokion 200 metrin paralympiakultaa ja 100 metrin paralympiahopeaa T51-luokassa puolustava vuosaarelainen ratakelaaja Toni Piispanen valmistautuu neljänsiin ja viimeisiin paralympialaisiinsa, joissa päättyy hänen menestyksekäs urheilu-uransa. Poikkeuksellisesta valmistautumisesta huolimatta Piispasen katse on tiukasti Pariisissa sekä 100 että 200 metrin ratakelauksen finaaleissa.

Tapaturma muutti suunnitelmat

Piispanen on tänä kesänä valmistautunut arvokilpailuihin eri tavoin kuin aikaisemmin. Huhtikuussa kelaustuolin hajoamisesta johtuneen tapaturman jälkeen Piispasen lonkkaa operoitiin ja harjoitussuunnitelma meni täysin uusiksi. Hän törmäsi täydessä vauhdissa kaarteen jälkeiseen seinään ja reisiluu katkesi täysin.

Onnettomuuden myötä Piispanen ei ole päässyt osallistumaan Koben MM-kilpailuihin tai muihinkaan valmistaviin kisoihin kesän aikana, mutta on kuitenkin päässyt jo takaisin kelaustuoliin ja radalle.

– Juhannuksen jälkeen pääsin ensimmäistä kertaa radalle. Siihen asti reisi oli niin turvoksissa, etten mahtunut kunnolla tuoliin, mutta siitä on menty eteenpäin. Kisatuoliin on tehty muutoksia, jotta istuminen on mahdollista. Kuntoutuminen on mennyt hyvin eteenpäin ja kovasti olemme tehneet fysioterapeutin kanssa töitä muun muassa lonkan seudun lihaskireyksiä avaamiseksi.

Pakollinen lepotauko

– Saimme tehtyä tosi hyvän talvikauden ennen onnettomuutta. Sen myötä tuli myös pakollinen lepo, joka edisti palautumista ja antoi myös ranteille lepoa.

Myös voimapuolen osalta Piispanen on luottavaisin mielin. Ylävartalon voimaharjoitukset urheilija on pystynyt tekemään normaalisti myös onnettomuuden jälkeen.

– Valmentajani Jari Nordblom on hyvä tekemään ohjelmointeja tämmöisissäkin tilanteissa. Tarkoitus on mennä progressiivisesti ja pikkuhiljaa lähdettiin nostamaan tasoja ja progressio päättyy vasta Pariisiin.

Harjoittelua Vuosaaressa

Vapaa-aikanaan Toni Piispanen liikkuu mielellään Vuosaaren ulkoilureiteillä.

Vapaa-aikanaan Toni Piispanen liikkuu mielellään Vuosaaren ulkoilureiteillä.

Heinäkuun alkupuolella oman tiimin kanssa tehtiin leiritys Kuortaneella, jossa Piispanen oli jo päässyt palaamaan normaaliin harjoitusrytmiin koko ajan tuntemuksia seuraillen. Harjoituskentäksi kesän ajaksi on valikoitunut Vuosaaren lähikenttä Heteniityntiellä, koska se on pehmeämpi ja samalla raskaampi. Täysvetoharjoitukset tehdään nyt elokuussa Leppävaaran nopealla mondo-pinnoitteella.

– Varsinaisesti asetamme tavoitteet elokuun puolen välin jälkeen, kun tiedämme paremmin, mikä vauhtini tulee olemaan.

Selvää kuitenkin on, että Pariisissa Piispanen nähdään viimeistä kertaa paralympialaisten näyttämöllä.

Viimeiset paralympialaiset

– Vaikka ikäni ei paraurheilussa ole este ja mahdollistaisi jatkamisen, urheileminen vaatii paljon muutakin. Pitää olla koko paketti kasassa ja aito polte jatkaa. Nämä kisat ovat osaltani varmasti viimeiset paralympiakisat, ja menestyksekäs ura kokee päätepisteensä Pariisissa.

Viimeisissä paralympialaisissaan kilpailevaa Piispasta tulevat Pariisissa kannustamaan oma perhe ja läheiset, siis “tuttu 10–15 hengen rytmiryhmä”, joka on käynyt kannustamassa häntä kaikissa isoimmissa arvokilpailuissa Tokiota lukuun ottamatta.

Teksti: Lyhennetty Sini Forsblom kirjoittamasta Suomen Paralympiakomitean tiedotteesta
Kuvat: Toni Piispasen kotialbumi