Uutelan mökkikylästä

Haluaisimme yksityisinä kansalaisina, ulkoilijoina ja Uutelan ulkoilualueesta päivittäin nauttivina ihmisinä kertoa mielipiteemme alueen kupeeseen suunnitteilla olevasta eko-mökkikylästä. Tavallisen vuosaarelaisen ulkoilijan tunnelmat Uutelan ulkoilualueen suhteen on epätoivoiset. Mistä tämä yhtäkkinen Uutelan nakertaminen johtuu? Olemme keskustelleet asiasta muutaman kymmenen vuosaarelaisen kanssa. Suunnitelma herättää tyrmistystä ja voimattomuuden tunnetta, miten tällaiset suunnitelmat ovat mahdollisia?

Parasta Uutelassa on se, että siellä ei ole muita virikkeitä kuin luonto itse. Juuri se on alueen ansio ja tätä eivät päättäjät tunnu ymmärtävän. Kun Nuottasaari siirtyi Helsingin kaupungille, luulimme saavamme lisää kipeästi kaivattua ulkoilualuetta, siis metsää ja rantaa. Emme halua, että yritykset alkavat nakertaa tätä meille niin rakasta henkireikää rakentamalla sinne mökkikyliä tai mitään muutakaan järjestettyä aktiviteettia. Jokainen ymmärtää, että se tietää kasvavaa autoilua, parkkipaikkoja, maaston kulumista, roskaamista ja melua.

Jo nyt Uutelan alue on kantokykynsä rajoilla. Vuosaarelaisia on lähemmäs 40 000 ja heidän lisäkseen aluetta käyttävät sekä lähialueiden asukkaat että kauempaa tulevat ulkoilijat. Kesäisin on usein mahdotonta löytää paikkaa, jossa saisi hengähtää hetken luonnosta nauttien. Luonnonsuojelualueellakaan ei piitata säännöistä, pyöräilyporukat ajavat maastossa leveärenkaisilla pyörillä, nuotioita poltetaan pitkin rantoja ja roskat jätetään maastoon. Jos polunvarret näyttävät siisteiltä, johtuu se siitä, että monen vuosaarelaisulkoilijan vakiovaruste on roskapussi, johon voi kerätä toisten jätöksiä. Myös autoliikennettä on Uutelassa jo riesaksi asti, mökkikylä tai muut aktiviteetit lisäisivät sitä entisestään.

Ne Itä-Helsingin rannat ja saaret, jotka ovat vielä jäljellä, on jätettävä kansalaisille vapaiksi ulkoilualueiksi. Emme tarvitse yritysten tarjoamia maksullisia virikkeitä, vaan metsää ja luonnonrantaa ja luonnonrauhaa, joista jokaisella tulisi olla oikeus nauttia.

Moni on muuttanut Vuosaareen nimenomaan sen metsien ja rantojen vuoksi, päästäkseen hengähtämään luonnon rauhaan. Vuosaaren lisärakentamissuunnitelmat ja aika ajoin ilmaantuvat suunnitelmat Uutelan alueen ”elävöittämiseksi” aiheuttavat monille asukkaille suurta stressiä ja toivottomuuden tunnetta: mihin täältä pitäisi muuttaa saadakseen nauttia luonnosta? Ylipäänsä Vuosaaren lisärakentamisen suunnittelijoiden tulisi ymmärtää, että kun alueen kantokyvyn rajat ylittyvät, syntyy vakavia ongelmia, joita on hyvin vaikea korjata. Rakentamaton luonto on tärkeä ennaltaehkäisevä tekijä.

Uutela tulisi viimein rauhoittaa kaikilta rakentamissuunnitelmilta. Jos mökkikylän rakentamista pidetään välttämättömänä, sijainniksi voisi ehkä ajatella Kallvikin edustalla olevaa Malkasaarta.

Nimimerkki ”Kaksi Vuosaaren asukasta”